2024. április 16., kedd
FONTOS

Ebben az időszakban sem árt odafigyelni a kártevőkre és permetezni

Ebben az időszakban védtelenebbek a kikelt zöldségeink, éppen ezért a kártevők, a gombák elsősorban ezeket veszik célba. Ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, az egész éves termés kárba mehet. Érdemes tehát megvizsgálni kikelt zöldségeinket, a káposztát, salátát vagy a retket.

A répára és a hagymára is oda kell figyelnünk, hiszen ilyenkor a fúró- valamint a hagymalegyek is elpusztíthatják a kibújó hajtásokat. De felbukkanhat a cserebogár, valamint a bundásbogár, melyek az alma, körte és birsalma virágrügy-kezdeményeit rágják le.

Az egyik legnagyobb kárt a levéltetvek jelentik, melyek szintén ilyenkor szaporodnak el növényeinken. Ahogy az alábbi felvételeken is jól látszik, a rovarok jelenlétére utal az, ha a fák törzsén, a leveleken, a virágok vagy a rügyek környékén hangyák másznak. Azonban nem csak a veteményesünket, illetve a gyümölcsfákat ajánlott megvizsgálni, hanem a dísznövényeket, bokrokat is. Amennyiben hangyákkal találkozunk, azonnal érdemes elkezdeni a védekezést. A levéltetű ellen kiszórt felszívódó szerek egyaránt alkalmasak az almamolyok gyérítésére is.

Az alábbi képsorokon megfigyelhető a jelenlegi időszakra szintén jellemző, az őszibarackfák legveszedelmesebb betegsége, a tafrina megjelenése. A fertőzés hatására a levelek egy részének vagy egészének megnagyobbodását, ráncosodását, fodrosodását láthatjuk. Színük pedig sárgászöld, majd sárgásbarna, végül piros lesz. Ekkor a réztartalmú lemosó permetezésnek kiemelt jelentősége van.

Ugyan az időjárásnak köszönhetően a kártevők és a kórokozók nagy része nem jelent meg a növényeken, azonban ilyenkor sem árt elővigyázatosnak lenni, és permetezni.

Nézze meg ezt is:

Krusovszky Dénes mutatta be legújabb regényét a gyulai könyvtárban

  “Az összeomlás előtt?” címmel rendeztek író-olvasó találkozót a városi könyvtárban. Ez alkalommal Krusovszky Dénes, …