2020. október 24., szombat
FONTOS

A kényszerszünet alatt a gyulai várban is zajlik a karbantartás

Március közepén a koronavírus-járvány következtében meghozott intézkedések után a gyulai kiállítóhelyek is határozatlan ideig bezárták kapuikat.

A kényszerszünet még a napokban is tart, a szünet azonban nem azt jelenti, hogy munka nélkül telnek el a mindennapok. A gyulai várban legutóbb 2005-ben volt utoljára meszelés. A munkára nehezen lehetett volna megfelelőbb időpontot találni, hiszen a tavaszi-őszi 2-3 napos leállások erre nem elegendőek. A mostani helyzet azonban lehetőséget adott erre. Emellett egyes kiállítóterek leltározását a napokban is végzik, hiszen ezeket a tárgyakat megfelelően, rendezetten kell kezelni a festés idején.

A vár emeleti helyiségei közül több esetben már befejeződtek a munkálatok, de egy-két helyen csütörtökön végezték el az utolsó simításokat. A szakemberek dolgát nem könnyítette meg az igen nagy belmagasság, mely nem éppen megszokott egy egyszerű tisztítási festés során. A felület mennyisége szintén nem kevés, csak az emeleti részekre hat hordó oltott meszet használtak el.

A meszelés a múzeum szinte minden munkatársa számára komoly feladatot ad, hiszen a kiállított tárgyak kezelése, leltározása aprólékos munka a történészek számára, a festés egy-egy helyiségben extrém magasan történik, melynek következtében rengeteg feladat hárul a takarítókra is. Azt még nem lehet tudni, hogy a gyulai múzeumok mikortól várják újra a látogatókat, de amennyiben ez lehetséges lesz, akkor a legbiztonságosabb körülményeket kívánják biztosítani a kikapcsolódáshoz.

Nézze meg ezt is:

Kitüntették Kozma Gábort, a Gál Ferenc Egyetem rektorát

Október 22-én nyújtotta át a Magyar Érdemrend tisztikereszt kitüntetést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kozma Gábor rektornak …