2024. április 23., kedd
FONTOS

Már vethetők a melegebb talajt kedvelő növények

 

Manapság egyre többen ébredtek rá arra, hogy akár kis terület is elég ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű zöldséggel és fűszerrel biztosítsák konyhájuk alapanyag szükségletét. Ezt alapvetően április, valamint május során kell megalapozni, mostanra pedig már kikeltek az első elvetett növények. A következő időszakban, az állandó 10 fok feletti hőmérséklet beálltával elvethetjük azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, melyek a melegebb talajt kedvelik. A vetés módja sem mindegy, hiszen dönthetünk úgy, hogy például palánta formájában helyezzük a földbe, vagy magként, helyrevetéssel terjesztjük el őket.

A sárga- és a görögdinnye, sütőtök, cukkini, uborka szintén ebben az időszakban, mindkét módszerrel termeszthető. De ezek mellett a csemegekukorica, a cékla valamint a fűszernövények is elültethetők már. A helyrevetésnél előfordulhat később, hogy a sűrűn kikelt növényeket ritkítani kell, mivel az egymáshoz túl közel lévő hajtások nem tudnak megfelelően kifejlődni. Például a saláta esetében ez azt jelenti, hogy nem fog befejesedni, a répa illetve a petrezselyem pedig vékony és elágazó lesz, ha közvetlen közel vannak egymáshoz. Tehát a helyrevetés egyszerűbb, és a növény számára sem olyan megterhelő, csak ritkítani kell. Azonban még mielőtt vetésbe kezdenénk laza szerkezetűvé, jól öntözhetővé kell tennünk a földet.

A vetésnél a csírázás elősegítése érdekében a folyamat előtti órákban, vagy akár az ültetést megelőző napon érdemes a magokat vízbe áztatni, majd így a barázdákba helyezni. Valamint arra is figyeljünk oda, hogy a befedő föld vastagsága ne legyen nagyobb a mag másfélszeresénél.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban az időskori mozgás

  Szerda délután a Gyulai Egészségfejlesztési Iroda szervezésében az egészség megőrzésével kapcsolatos előadást  tartottak  a …