2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Megjelentek az első orchideák Kétegyháza határában

A Körös-Maros Nemzeti Park ligeterdeiben, Kétegyháza határában található a fehér madársisak orchidea.

A Magyarországon védett növényfaj ezen a területen van, hogy a fákkal egyidős, vagyis akár több, mint 30 éves is lehet. Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető kiemelte, a tavaszi erdőkbe több szempontból is érdemes kilátogatni. Hogyha orchideára gondolunk, akkor a különböző kertészetekben található, több színben pompázó növény jut eszünkbe, azonban a magyar orchideák már nem ennyire látványosak. Ezek a növények kerti viszonyok között nem maradnak meg, szeretik a félárnyékos területet. Három madársisak faj létezik Magyarországon, a piros a dombvidékeken található, a fehér és a kardos madársisak viszont akár a környezetünkben is. A teljes hazai állomány mintegy 10 százaléka található meg alföldi körülmények között.

Egy erdei kirándulás, vagy csak egy kertészkedés folyamán észrevétlenül felmászhatnak rajtunk a kullancsok. Az ember számára leginkább veszélyt jelentő élősködő azért a kullancs, mert a váladékaiban két olyat kórokozót is hordoz, amelyek igen veszélyessé válhatnak, de lehet védekezni ellenük. A kis élősködő a már fertőzött állatok vérét szívva válik fertőzővé, és azt egy újabb vérszívás során adja tovább. Az egyik ilyen a Lyme-kór, a másik pedig az agyvelő- és agyhártya-gyulladás.

A kullancs leginkább az izzadt, nedves és melegebb területeket kedveli. A bokák környékét, a térdhajlatokat, a nyakat, a fül mögötti részt, valamint fejtetőt szereti leginkább. Egy túrát követően az alsó végtagokat és a testhajlatokat kell különös gonddal áttekintenünk.

Boldog Gusztáv elmondta, ennek az időszaknak megfelelően az erdei madárvilág hozza a formáját. A később érkező kakukk, vadgerle, valamint a sárgarigó is megérkezett, a barátposzáták, fülemülék már költés közben vannak.

 

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …