2024. április 24., szerda
FONTOS

Megújul Gyula legrégebbi lakóépülete, a Máriás-ház

Először 2018 októberében jelentették be, hogy megújul Gyula legrégebbi lakóépülete, az erősen leromlott Máriás-ház.

A tartószerkezeti elemei évek óta rossz állapotúak voltak, 2011-ben egy szakértői vélemény alapján állapították meg, hogy az épület akkori állapotában életveszélyes, és teljes egészében felújítandó. A Máriás-ház állagmegóvására pályázatot adott be a város a Miniszterelnökség “Népi építészeti emlékek helyreállítása” című kiírására. 2018-ban 10 millió forint értékű támogatást nyertek, melyet akkor az önkormányzat kiegészített további 20 millió forinttal, melynek köszönhetően elkezdődhetett a kivitelezés. 2019 novemberében már zajlott a Máriás-ház tetőszerkezetének felújítása. A Német Nemzetiségi Önkormányzat használta műemléképület felújításakor elsődleges szempont volt az eredeti építészeti stílus megjelenítése, helyreállítása.

Magyarország Kormánya támogatásával megújul Gyula legrégebbi lakóépülete – jelentették be a szerda délelőtti, helyszíni sajtótájékoztatón. Az erősen leromlott állapotú Máriás-, más néven Schriffert-ház 1775 körül épült, és a gyulai német közösség kiemelkedő kulturális jelképe. Mittag Mónika hozzátette, évek óta próbáltak németországi forrást is szeretni. Kiemelte, a költségvetést a Hermann Niermann Alapítvány 50 ezer eurós támogatása teszi teljessé. Kovács József országgyűlési képviselő a Máriás-ház jelentőségéről beszélt.

Az eseményen elhangzott, a fejlesztés által a gyulai Máriás-ház felújításával és közösségi életnek teret adó funkció kialakításával nagymértékben fogja erősíteni a kulturális élet minőségét Gyulán.

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága a gyulai német önkormányzat kérelme alapján 50 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást biztosít a munkálatokra.

Soltész Miklós hozzátette, idén 10 millió forinttal támogatják a Gyulai Német Nemzetiségi Óvoda felújítását. Kiemelte, az idei nemzetiségi-és kulturális táborozási programokat visszavonták. Kiírtak egy olyan pályázatot – mintegy 400 millió forintos keretből – ahol egyedi igényeket kell beadniuk a nemzetiségi közösségeknek, amelyekből ötszázezer és kétmillió forint közötti támogatásokat lehet elnyerni kisebb beruházásokra. Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette, a jövőben a Németvárosi Szent József Templom felújításában is részt vesz a kormány.

A Máriás-ház korszerű tájházként, közösségi házként működhet a jövőben. A Máriás-ház első épületrésze elsősorban bemutató tájházként fog működni. A tájház-főépület hátsó melléképületi részében a tervezett közösségi ház, illetve irodák szociális helyiségei helyezkednek el, valamint a középső részen, ahol a nemzetiségi önkormányzat hivatala kap helyet. Minden helyiségben a német nemzetiség tárgyai kapnak szerepet, a koroknak megfelelően. A beruházás júniusban kezdődik és várhatóan 2021. június 30-án fejeződik be.

Nézze meg ezt is:

Népszerű volt a baromfi a kisállatbörzén

Az idén második alkalommal rendezték meg a kisállatbörzét a fürdővárosban. A szombat délelőtti, a gyulai …