2024. március 29., péntek
FONTOS

Újra kinyit Gyulán a vár és a fürdő

A május 16-17-i hétvégén 10-18 óra között ismét látogathatók a gyulai vár szabadtéri részei: az udvar, a torony és a gyilokjáró. Az újranyitásról szóló hírt csütörtökön jelentette be az Erkel Ferenc Kulturális Központ. A döntést a Magyar Turisztikai Ügynökséggel egyeztetve hozták meg.

A nyitás fontos feltétele a biztonság, ezért a pénztár sem a rondellában lesz, hanem szabad téren, a Kerecsényi kapunál. Az épület belső terei továbbra sem látogathatók, viszont a szokásos belépő feléért biztosítják a vár szabadtéri részeire a belépést, a látogatók emellett óránkénti vártörténeti ismertetőt is kapnak.
Fekete-Dombi Ildikó hangsúlyozta, nagyon sok biztonsági intézkedést hoztak annak érdekében, hogy a látogatók és a dolgozók közül senki se fertőződjön meg. A bejáratnál és a toronynál kézfertőtlenítőt helyeznek el, emellett óránként fertőtlenítik a korlátokat, a mosdókat két óránként takarítják.

Május 30-án újranyit a Gyulai Várfürdő. A héten megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása, javaslata, miszerint megnyithatnak a közfürdők, ez így a gyulai létesítményre is vonatkozik. A korlátozások miatt lényegesen olcsóbb belépőjeggyel lehet majd belépni a Gyulai Várfürdő területére, az árat egységesen 990 forintban határozták meg. 6 év alatt ingyenes lesz a belépés. A látogatási idő rövidebb lesz, reggel 9-től este 6 óráig tart nyitva a létesítmény. A számítások alapján egy időben 426 vendég tartózkodhat a területen, a medencékben pedig külön kapacitáskorlátot vezettek be. A május 30-ai újranyitásig még karbantartási munkák zajlanak, feltöltik a medencéket, fertőtlenítik, kiforgatják, majd laboratóriumi vizsgálat következik, utána termál energiával fűtik fel a medencéket.
Kun Miklós elmondta, hamarosan a gyógyászati részt is újra nyitják.

Az 50 m-es úszómedence a felújítás után, várhatóan júniusban újra üzemelhet. A május 30-i nyitást követően a belépés a Kőhídon és a Nyári pénztárnál lesz lehetséges, valamint, hogyha az Erkel hotel is kinyit, akkor az átjárás is biztosítva lesz a leendő vendégek számára.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …