2024. április 19., péntek
FONTOS

Egyre többen szeretnének szakmát is tanulni

 

A járványhelyzet miatt ebben az évben a szakképzésben tervezett szakmai vizsgák kissé más rendszerben bonyolódnak, mint korábban. Az írásbeli vizsgákat a szabályok szerint május 25-e és 29-e között, a gyakorlati vizsgákat pedig május 5-e és június 10-e között tartják. Szóbeli vizsgák nem lesznek, a művészeti ágazatoknál, mint például a színháztechnika pedig egyáltalán nincsenek szakmai vizsgák, az érintettek megajánlott osztályzatot kapnak szakmai bizonyítványukba. Előfordulhat, hogy valaki a járványhelyzet miatt nem tud, vagy úgy dönt, hogy nem megy el vizsgázni, számukra az őszi vizsgaidőszakra csúszik a megmérettetés.

Ebben az évben 83 775 nyolcadik osztályos tanuló adta be jelentkezését továbbtanulási célból valamilyen intézménybe. Az érettségit és szakmát adó is képzések iránt – melyet ősztől már technikumként fognak hívni – már tavaly is többen érdeklődtek, idén azonban kiugróan emelkedett az 5 éves képzésekre jelentkezők száma. Az imént említett számból 28 860, a jelentkezők mintegy 36%-a gimnáziumba, 42,1%, azaz 33 971 tanuló technikumba és 20,3%, 16 409 tanuló szakképző iskolába. Békés megye vonatkozásában még nem ismerhetőek a pontos adatok a felvételizőkről.

Ezek a számok még valószínűleg emelkedni fognak, hiszen 3091 tanulót még sehova nem vettek fel, pontosabban az általuk megjelölt középiskolába nem sikerült bejutniuk. Ők egy úgynevezett rendkívüli felvételi eljárás keretében újra beadják jelentkezésüket, így nagy valószínűséggel még tovább emelkednek a technikumba vagy a szakképző iskolába jelentkezők száma.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …