2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Régi járványok: pestis, kolera, spanyolnátha

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának dokumentumai között több olyat találunk, mely említést tesz az 1738-ban és 1740-ben zajlott pestisjárványról, melynek következtében megyénk lakosságának ötöde életét vesztette. Erdész Ádám igazgató beszámolt a járvány megfékezésének érdekében tett intézkedésekről, ezek következményeiről, illetve arról is, hogyan vészelték át az emberek ezt a közel két évig tartó időszakot.

1831-ben egy kolerajárvány vonult végig Európán, így hazánkon is. Ahogy az szövegemlékek írják, Galíciából érkezett sószállítók terjesztették el a halálos kórt. Akkoriban az 1700-as években dúló pestisjárványra vonatkozó rendeleteket vezettek be. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója többek között arról is beszámolt, hogy milyen volt a megye, illetve Gyula lakosságának vesztegzárra vonatkozó reakciója, ennek ellenére hogyan terjedt el és mennyi áldozatot követelt a kolera?

1918. március 11.-én a Kansas államban található katonai bázis szakácsa jelentést tett, miszerint a megfázás tüneteit észleli magán. Szintén ezen a napon több, mint száz hozzá hasonló jelentés érkezett. Éppen ezért ezt a napot tartják a világszerte több tízmillió áldozatot követelő spanyolnátha első felbukkanásának. Egyesek úgy tartják, hogy a katonai csapatmozgásoknak köszönhetően terjedt el a betegség. Azonban nincs pontos bizonyíték arra, honnan is indult valójában a járvány, egyesek Kelet-Ázsiából eredeztetik a spanyolnáthát, míg mások harctéri jelentések alapján Ausztriát tartják a betegség kiindulási pontjának.

1918 júniusban a magyar sajtó álhíreket közölt a lakossággal, melyben a veszély mértékét hallgatták el, az év őszére azonban tagadhatatlan volt a spanyolnátha súlyossága, hiszen ekkor érkezett, majd terjedt el hazánkban a járvány. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója elárulta, miért nevezték el a halálos influenzavírust spanyolnáthának, illetve milyen intézkedéseket vezettek be megyénkben a betegség terjedésének elkerülése érdekében.

Nézze meg ezt is:

3Téma – Tokaji Istvánné

A KÖVIZIG Szivárvány Nyugdíjas Klub közel ötven éve működik,Tokaji Istvánné alapítóként, majd vezetőként is kapcsolódott …