2024. április 26., péntek
FONTOS

Apor Vilmosra, az egykori gyulai plébánosra emlékeztek

Szigorú szabályok mellett tartották meg idén az Apor búcsút a Nádi Boldogasszony templomban. A híveknek a templomba lépéskor kötelező volt a szájmaszk használata, valamint mindenkinek fertőtlenítenie kellett a kezét.

Az eseményen az egykori gyulai plébánosra, a későbbi győri püspökre, Apor Vilmosra emlékeztek. 1945-ben a hozzá menekült lányokat, asszonyokat védve halt mártírhalált a rá támadó szovjet katonák golyójától megsebezve – emlékezett Kovács József, általános püspöki helynök.

Az eseményre a szokásoktól eltérően nem hívtak vendégeket, akik a környező településekről zarándokolnának a gyulai eseményre. Kovács József a szentmisén elmondta, először 1970. november elsején hallotta Apor Vilmos nevét, hiszen a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban akkor kezdte meg tanulmányait. Akkor még nem gondolta, hogy az utódja lesz plébánosként Gyulán.

A szentmisén elhangozott, Apor Vilmos tisztelete Gyulán örök. A város több helyen tiszteleg az egykori gyulai plébános emléke előtt.

Áldozáskor a szokásoktól eltérően folytatódott a szentmise. A pap fertőtlenítette a kezét, majd feltette a maszkot. Ezután az áldozás pedig csak kézbe történt, viszont ekkor a hívek vették le a maszkokat. Az esemény zárásaként elhelyezték az emlékezés koszorúit a vértanú püspök szobránál. Az teljes Apor búcsút a Híradó után, felvételről közvetítjük, és a Gyula Televízió YouTube csatornáján is elérhető lesz.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …