2024. március 19., kedd
FONTOS

14 gyanúsított: internetes csalássorozatot derítettek fel a csabai rendőrök

Országszerte csaptak be internetezőket azok a férfiak és nők, akiket a Békés megyei rendőrök fogtak el. Nagyértékű dolgokat árultak az interneten, de a tőlük vásárlóknak nem küldtek semmit.

Interneten vásárlókat tévesztett meg, károsított meg egy csoport, amelynek a nyomozás jelenlegi adatai szerint tizennégy tagja van. A csalássorozatot a békéscsabai nyomozók derítették fel. A gyanúsítottak egyikét, egy Borsod megyei férfit 2020 februárjában fogták el. Őt büntetés-végrehajtási intézetbe vitték, hogy megkezdje a rá korábban elkövetett bűncselekményekért kiszabott szabadságvesztése letöltését. Hetekkel később, 2020. március 4-én egy budapesti nőt, valamint négy társát állították elő és hallgatták ki gyanúsítottként. A budapesti nő és egyik társa azóta letartóztatásban van. A kiterjedt nyomozás eredményeként 2020. május 26-án, Budapesten és Hernádon újabb nyolc gyanúsítottat fogtak el a Békés megyei rendőrök, közülük három férfit és egy nőt a Békéscsabai Rendőrkapitányság őrizetbe vett.
A csoport interneten vásárlókat csapott be úgy, hogy különböző nagyértékű dolgokat hirdettek meg. Többek között mobilházakat, mobilgarázsokat, munkagépeket, konyhabútort, szerszámokat árultak egy népszerű internetes oldalon, majd a hirdetésekre jelentkezőkkel telefonon egyeztették a feltételeket. Volt, hogy több százezer, esetenként több mint egymillió forintot kértek előlegként. Miután megérkeztek az átutalt összegek, nem küldték el az ígért dolgokat. A csoportban mindenkinek megvolt a szerepe. Volt, aki a hirdetéseket adta fel és egyeztetett a leendő vásárlókkal. Volt, akinek az volt a dolga, hogy beszervezzen olyan embereket, akik hajlandóak voltak bankszámlákat nyitni és az arra érkező összegeket átadni a csalássorozat irányítóinak. Valamennyit ők is kaptak az így megszerzett pénzből, de az összeg nagy részét a bűncselekmény megszervezői osztották el egymás között.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság a csalás bűntett miatt folytatott eljárásban tovább vizsgálja, hogy az eddig elfogott gyanúsítottaknak lehettek-e még további társaik, illetve hogy a csoport hány embert károsított meg.

Nézze meg ezt is:

A passzív biztonsági eszközöket ellenőrzik a rendőrök

Kedd délelőtt, a Karácsonyi János utcában készültek ezek a felvételek. A Gyulai Rendőrkapitányság munkatársai a …