2024. április 19., péntek
FONTOS

Hogyan védekezzünk a levéltetvek ellen?

 

Bár az áprilisi, május eleji száraz időjárásnak köszönhetően kertünket elkerülték a gombák, a csapadékhiány egyértelműen a különböző levéltetvek megjelenésének, elszaporodásának kedvezett. Korábban felhívtuk a figyelmet a permetezés fontosságára, azonban a jelenlegi időszakban sem árt odafigyelni. Hiszen a zöld, a fekete és a szürke levéltetű rendszerint a levelek fonákján és a hajtásvégek fejlődő, kis levelein telepednek meg és a növények nedveiből táplálkoznak, melyek ezáltal legyengülnek, fertőzötté válnak. A levéltetvek megtelepedésére utal a hangyák jelenléte. Fontos megjegyezni, hogy ez a kártevő nem csak a gyümölcsfákat veszélyezteti, hanem szinte minden kerti növényt, a zöldségféléket, a szőlőt és a dísznövényeket is megtámadja, ezért az ellene történő védekezés elengedhetetlen.

A nyár elején támadó levéltetvek ellen gyakran nem tehetünk mást, mint hogy permetszert keverünk. Permetezni csak szélcsendes időben szabad, ügyelve, hogy a növényvédő szer minden fertőzött területre eljusson. Szűcs Gergely elárulta, egyaránt alkalmazhatjuk a kontakt, vagyis a felületen ható, illetve a felszívódó szereket. Arra azonban oda kell figyelnünk, hogy esőzéskor a vízcseppek lemossák a kontakt permetszert, így növényünk újra védtelenné válik. Amennyiben inkább biológiai ellenszert alkalmaznánk, kiváló választás lehet a bodza, illetve a csalánlevélből készített oldat – fejtette ki.

De a fehér ürömből készült tea vagy főzet is alkalmas lehet a szederatka, levéltetű és ribiszkerozsda ellen. Ezek a biológiai növényvédő és ápoló oldatok amellett, hogy elpusztítják a levéltetveket, megakadályozzák az olyan kártevők letelepedését, mint amilyen a lisztharmat, vagy a hernyók. A tömény csalánoldat talajjavításhoz, és komposztkezeléshez is használható.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …