2024. április 19., péntek
FONTOS

100 éve történt a magyarságot szétszakító trianoni tragédia

 

A Himnusszal kezdődött az idei, Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett megemlékezés Gyulán. A napra pontosan 100 éve történt, 1920. június 4-ei, trianoni tragédiát és annak következményeit felidézők a Csigakertben, a székelykapunál gyűltek össze.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az eseményen hangsúlyozta, a történelmi Magyarországot darabokra szaggatták. Magyarország területének 2/3-át veszítettük el 100 évvel ezelőtt. A népesség 18 millió főről 7 millió 600 ezerre csökkent. Kiemelte, ami a legfájóbb, hogy 3 millió 200 ezer magyar ember rekedt határainkon túl, akiknek 2/3-a egységes tömbben élt.

Görgényi Ernő beszédében kiemelte, szinte minden magyarnak maradtak kint rokonai a határon túl, az elcsatolt területeken, akiket egy mesterséges határ választott el szeretteiktől. Hangsúlyozta, világosan kell látnunk, hogy nem mindannyiunknak fáj Trianon. Sok honfitársunk van, akik nem tartják szükségesnek a megemlékezést, szükségtelen múltba révedésnek vélik.

A beszédet követően Juhász Gyula: Trianon című versét tolmácsolta Bálint Gergely, a Gyulai Alapfokú Művészeti Iskola növendékei mezőségi táncokat mutattak be, valamint Szőke István: Esküszünk című versét mondta el Tóth Tibor.

A Nemzeti Összetartozás Napján a történelmi egyházak képviselői tettek szolgálatot. A megemlékezés végén virágokat helyeztek el a megjelentek a székelykapunál.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …