2024. április 23., kedd
FONTOS

Sarkadi emberkereskedő bűnszervezet tagjait tartóztatták le

A Békés Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt kezdeményezte egy sarkadi család hét férfi tagjának a letartóztatását, akiket 2020.május 30-án sikeres akció keretében fogtak el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda koordinálásában több rendőri szerv munkatársai.

A sarkadi család most elfogott négy tagja 2013-tól kezdődően Berlinben dolgoztattak prostituáltként Magyarország keleti megyéiből általuk toborzott, kiszolgáltatott gazdasági és szociális helyzetben élő nőket. Az elkövetők köre 2018-tól a család további három férfi tagjával egészült ki.

Az elkövetők a prostituáltakat elszállásolták, napi ellátásukat, utazásukat, szállításukat megszervezték, meghatározták a prostitúciós tevékenység végzésének helyét, idejét, adott esetben erőszakkal és fenyegetéssel érvényesítették az akaratukat velük szemben. Az elkövetők a prostituáltak által megkeresett pénz jelentős részét elvették, és a kizsákmányolás során szerzett pénzből éltek. A bűncselekmények elkövetői a későbbiekben már olyan hierarchikusan működő bűnszervezetet hoztak létre egymás között, amelynek felső szintjén a család idősebb tagjai, míg a második szinten a fiatalabb férfiak álltak, utóbbiak látták el a prostituáltak munkáltatásához kapcsolódó feladatokat.

A cselekmény bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem bűntette megállapítására alkalmas, a büntető törvény alapján 16 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőkkel szemben.

A férfiak letartóztatásának kezdeményezésére azért került sor, mert a magas büntetési tétel és a külföldi helyismeretük alapján tartani lehet szökésüktől. Megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábon a tanúkat befolyásolnák, megfélemlítenék, a bizonyítási eszközöket, az illegális tevékenységből származó jövedelmet elrejtenék. Fennáll annak is a veszélye, hogy a bűncselekményt folytatnák, vagy a tanúkat a sérelmükre elkövetett bűncselekmények útján
befolyásolnák, megfélemlítenék.

A Békéscsabai Járásbíróság a hét férfi letartóztatását egy hónapra elrendelte.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …