2024. április 23., kedd
FONTOS

Szeptemberben megtartják a Gyulai Pálinkafesztivált

Ebben az évben is a Kárpát-medence pálinka fővárosává válik három napra Gyula városa.

Az idén immár huszonegyedik alkalommal rendezik meg az évről-évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 17. és 19. között.
A 2018-as Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, hagyományteremtő szándékkal elindítottak egy új kezdeményezést, a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozását, amely az idei esztendőben kiemelt jelentőséggel bír.

2020 hazánkban a nemzeti összetartozás éve, június 4. a Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója.
A Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása eszméjében és megvalósulásában is kifejezi, valamint erősíti a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát!
A kezdeményezés célja, hogy tovább erősítse a pálinkának, mint hungarikumnak, mint nemzeti kincsünknek a fontosságát. Arra hivatott, hogy a „magyarok pálinkájaként” nemzeti összetartozásunkat hirdesse.

„Az esemény során a felajánlott anyaországon belüli pálinkákat és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasítjuk. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – „összetartozás pálinkáját” megszenteltetjük, majd palackozzuk. A palackokat a Kárpát-medencei magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között adjuk át” – mondta Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója.
„Jó ügyet kívánunk szolgálni, összefogásunk erejével szeretnénk mi magunk is alkotni, nyomot hagyni, létrehozni valamit, ami gyermekeink, utódaink, leszármazó nemzedékeink számára is örök emlékek felidézésére lesz képes!” – mondta Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend elnöke és egyben a kezdeményezés ötletgazdája.
Az esemény az idei évben 2020. szeptember 17-én, csütörtökön kerül majd megrendezésre, a Gyulai Pálinkafesztivál társrendezvényeként.

Az esemény fővédnöke Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …