2024. április 19., péntek
FONTOS

Végvári vitézek szórakoztatták a Gyulára látogatókat

 

A május 28-án hatályba lépett rendelkezés lehetővé tette többek között szabadtéri rendezvények magtartását. A pünkösdi hosszú hétvégén, szombaton, vasárnap és hétfőn játékos vetélkedőn mérték össze ügyességüket a Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai. A gyulai vár – a többi kiállítóhelytől eltérően – részben megnyílt a Gyulára érkező látogatók számára.

Szombat délelőttől hétfő délutánig beköltöztek a végvári vitézek a várba, és ott szórakoztatták a látogatókat. A hagyományőrök a vár legfontosabb történelmi időszakát, vagyis a 16. század végvári életét idézték meg a három nap során.

A pünkösdi hosszú hétvégén rendszeresen tartottak bajvívást, gyakorolták az ágyú és a szakállas puska használatát. Hétfőn pünkösdi királyválasztást rendeztek és a vitézi ügyességi próbák feladatait ötvözve az íjász egyesület tagjai meg is mérkőztek egymással. A feladatok között szerepelt többek között egy vas ágyúgolyó félkezes tartása, az egykor ügyességi feladatnak számító kakaslövés céltáblára nyilazása, valamint egy felfüggesztett zsák bekötött szemmel való eltalálása.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …