2024. április 25., csütörtök
FONTOS

80 milliárd forintból orvosolhatják a járvány hatásait az agráriumban

 

Online szakmai konferencián kapott szerepet a közelmúltban az a téma, hogy hogyan hatott a koronavírus-járvány a magyar agráriumra.

A tanácskozáson részt vett Nagy István agrárminiszter, illetve Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is. Áttekintették, milyen kilábalási lehetőségek vannak, illetve milyen piaci, támogatási és szabályozási változások következtek be, és a továbbiakban milyen módosításokra lehet számítani.

Az agrárium – a kilábalás érdekében – egy 80 milliárdos beruházási csomagot kap arra a célra, hogy intenzívebbé váljanak a vállalkozások, megnövelt termeléssel. Erről Kulcsár László, a NAK megyei elnöke számolt be televíziónknak. Az állattenyésztési szektor 50 milliárdos támogatáshoz jut, a kertészeti ágazat 30 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre. Ezen felül az azonnali beavatkozásokat igénylő válságkezelő programot 25 milliárd forinttal segítik.

A mezőgazdaságban jelenleg az aszály is nagy problémát jelent. Kulcsár László szerint a jelenlegi esős napok jelentős pozitív elmozdulást mutattak, ugyanakkor a megfelelő mennyiséghez ez még kevés. Márciusban kedvező adatokat jegyeztek fel, 52 mm eső esett, áprilisban 11,6 mm, májusban kissé jobb 30-40 mm, június elején pedig átlagosan 25 mm eső esett a megyében.

Hozzátette, az őszi búza szépen virágzik, az árpa ennek már a végstádiumában van, és a napraforgó is sokat fejlődött, de kukoricának sajnos

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …