2024. március 29., péntek
FONTOS

Sok minden megváltozott, de lesz várszínházi nyári évad

Nem kis kihívás elé állította a világjárvány a Gyulai Várszínház munkatársait. Az idei, 57. nyári évad programját ugyanis már tavaly nyáron elkezdték szervezni. Február végére, március elejére nagyjából minden a helyére került, de a koronavírus megjelenése alaposan felborította a terveket.
A hagyományosan egy hetes, vagy még hosszabb Shakespeare Fesztivál most lényegében egy hétvégére korlátozódik. Az előadásokat csak a szabadban lehet megtartani, így több, korábban bevált helyszín szóba sem jöhetett a szervezésnél. A jelenlegi szabályok szerint a várszínpad nézőterére mindössze hetven, a tószínpadhoz pedig 140 nézőt engedhetnek be. A helyzetet bonyolítja, hogy Románia és Ukrajna területén nem alakul olyan kedvezően az egészségügyi helyzet, mint nálunk, így az ottani társulatok majdani Gyulára érkezésében is van még némi bizonytalanság. Elek Tibor igazgató mindezekkel együtt bizakodva beszélt az előttünk álló szezonról.
Az eseményen Görgényi Ernő polgármester elmondta, vállaltak ugyan kockázatot azzal, hogy belefogtak a szervezésbe, de most úgy tűnik, meg lehet tartani az évadot, ami már csak azért is fontos, mert így egy több, mint fél évszázados hagyomány élhet tovább megszakítás nélkül. A polgármester kiemelte, volt még egy ok, ami miatt szívügyük volt a nyári évad megrendezése.
Az idei kínálatban négy bemutató szerepel, megrendezik az Erdélyi hetet és a Márai Sándor Napokat, több történelmi és kortárs magyar művet állítanak színpadra, és nagy figyelmet szentelnek az ifjúságnak, illetve a zenés, táncos produkcióknak.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …