2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Közel 15 millió forintból újul meg a Kálvária-domb és annak környezete

Egy széleskörű összefogásnak köszönhetően ebben az évben megújulhat a Kálvária-domb és az annak környékén található Tündérkert.

A Wenckheim Krisztina Közalapítvány sikeres pályázatának köszönhetően a Vidékfejlesztési Program keretén belül a terület olyan városi pihenőkertté alakul majd, mely mind az egyházi, mind a világi látogatók számára vonzó lehet.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 4 millió 850 ezer forintot nyert örökségvédelmi céllal a Kálvária kápolna felújítására. Legutóbb több, mint tíz évvel ezelőtt restaurálták az épületet, Kovács Péter plébános emlékeztetett, már akkor megszületett az elképzelés egy lépcső, illetve egy akadálymentesített felvezető út létrehozására. Emellett tervben volt egy klímaberendezés és egy védő plexi fal beszerelése is. Ezek anyagi vonzatai miatt az akkori pályázat összege ezt nem tette lehetővé. Az azóta eltelt évtizedben az időjárás viszontagságainak köszönhetően folyamatosan romlott a műemléképület, a benne található szobrok és a stációk állaga, így ezek ismét felújításra szorulnak.

Az egyházmegye által elnyert összeg pedig kiegészül a közalapítvány pályázati forrásának egy részével, így megtörténhet a kápolna cserépfedésének javítása, vakolatának felújítása, az épület hagyományos mészfestése. De felújítják a lábazati vakolatot, az épület tövében kavicssávot létesítenek, és a stációk cserépfedését és fa tartószerkezeteit is kijavítják. Ugyan a Kálvária domb jelenleg is kellemes kirándulóhely, de működtetéséhez padokra, asztalokra, parkolókra, díszvilágításra és kútra is szükség van. Valamint elengedhetetlen egy olyan könnyűszerkezetes épület is, mely szerszámtárolóként szolgál.

Ezek létesítésében nyújt segítséget a Vidékfejlesztési Program keretén belül elnyert 11 millió forint. Pomázi Ferenc, a Wenckheim Krisztina Közalapítvány kuratóriumi tagja elárulta, a pályázatnak köszönhetően egy fűnyíró traktorral is gazdagodhat a Tündérkert, mely a Kárpát-medencében őshonos fafajták honosítását, megőrzését és megmentését tűzte ki célul. A felújítási munkálatok akár már a jövő hét elején elkezdődhetnek, a tervezett befejezés pedig október végén várható.

Nézze meg ezt is:

Szerdától tesztüzem – már látogatható a Ladics-ház

Célegyenesbe ért a Ladics-ház korszerűsítése, a napokban az utolsó simításokat is elvégezték a szakemberek. A …