2024. április 19., péntek
FONTOS

Hamarosan virágzik a parlagfű, idén szigorúbb szabályok vonatkoznak az irtásra

A parlagfű elleni védekezés idei újdonsága, hogy a földtulajdonosoknak, gazdáknak a teljes vegetáció idejére kötelező a védekezés. A korábbi szabályozások szerint a földhasználónak csak az adott év július 30-ig kellett megakadályoznia a növény virágzását, ez 2020 elejétől kezdve az egész időszakra kiterjed. Ez a teendő rövidesen aktuális lesz, hiszen a parlagfű a napokban már kezd kikelni, ugyanakkor a virágzása még körülbelül egy hónapot várat magára. Persze, ha a szabályokat mindenki betartja, akkor ez utóbbi kedvezően kevés arányban fog megtörténni a frekventált helyeket figyelembe véve. A pázsitfűfélék azonban már most is nehézségeket okozhatnak az allergiás embereknél.

Az említett pázsitfűfélék közepes koncentrációjánál már elmondható, hogy az arra érzékenyeknél tüneteket is okozhat. Arra tekintve, hogy Békés megyében hány allergiás ember él, nincsenek adatok, Magyarország lakosságának 25-30%-a azonban valamilyen allergiában szenved. Ebbe nagyon sokan beletartoznak, hogy közülük hányan érzékenyek a légköri allergénekre, az szintén nem ismert.

Maráczi Gabriella hozzátette, a jelenlegi időjárás talán egy kissé kedvez az allergiásoknak, hiszen az eső után a virágpor leülepszik. Szokták mondani, hogy az eső kimossa a levegőt, ilyenkor egy kicsit megkönnyebbülhetnek az allergiások.

Nézze meg ezt is:

Az észt nagykövet tartott előadást a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai karán

  2023-ban a finn, idén pedig az észt nagykövet látogatott a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai …