2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Későn érkezett a csapadék az őszi vetésekre

Mintegy két hét múlva az őszi árpa aratásával megkezdődhetnek a nyári betakarítási munkák, amennyiben az elkövetkezendő időszakban jelentős lehűlés nem érkezik. – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A jelenlegi helyzet igencsak rendkívüli – így jellemezte a kora tavaszi aszályt, és a napokban tapasztalható sűrű esőzést Kulcsár László. Éppen ezért az őszi vetéseknél számítani lehet némi terméskiesésre, így térségünkben közepes eredményre számítanak.
Az esőzések segítették a kapás növények fejlődését, ugyanakkor a napraforgó esetében a kórokozók, kártevők elleni védekezést nehezítették. Az elmúlt 30 napban 70 mm-től 120 mm-ig, váltakozó eloszlásban érte a csapadék Békés megyét.
Az őszi árpa tekintetében szintén hasonló a helyzet, a vegetáció kezdetén sajnos elmaradt az elegendő csapadék. Az őszi káposzta, repce szintén rossz helyzetbe került az aszályos időben. A zöldborsó betakarítása a héten kezdődött, egyelőre csak az öntözetlen területeken, ahol viszont öntözőrendszer is rendelkezésre áll, ott biztatóbb a termés.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …