2022. november 30., szerda
FONTOS

52,7 milliméter eső hullott tegnap Gyulaváriban

Hosszabb idő után friss tájékoztatóval jelentkezett a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Szabó János igazgató által jegyzett összefoglaló kitért az elmúlt időszak jelentős esőzéseire, illetve az ezek nyomás kialakult belvízhelyzetre.

Az elmúlt hét csapadékos időjárása következtében jelentős mennyiségű terhelés érte a Körösök romániai hegyvidéki vízgyűjtőjét. Több állomáson is meghaladja a júniusi csapadékösszeg a 200 mm-t (Felváca 215,6 mm, Vasaskőfalva 283,8 mm).

Az előző 24 órában a Sebes-Körös és a Berettyó vízgyűjtőjén hullott nagyobb mennyiségű eső (Élesd 38,2 mm, Margitta 42,5 mm).
Működési területünket illetően, ugyan a júniusnak még nincs vége, de ami a hónapot illeti, átlagosan már most több eső esett, mint a megelőző 20 év azonos időszakában. A csapadék főleg működési területünk északi-északkeleti részét érintette, ahol az ecsegfalvi mérőállomás egyúttal a legmagasabb értéket is szolgáltatta, emellett jelentős mennyiség hullott Nagytóti és Mezőgyán térségében, de komolyabb mennyiség jutott az igazgatóságunk délnyugati-nyugati részére is, ahol Csorvás és Szarvas-Kákafok állomásokon esett nagy mennyiségű eső.

Utóbbi esetében előfordult, hogy három egymást követő napon is 20 mm feletti mennyiség keletkezett. A területi eloszlás ennek megfelelően nem nevezhető egyenletesnek, habár mindhárom szakaszmérnökségünkön az eddigieket tekintve csapadéktöbblet tapasztalható.

Rendkívüli összegekről lehet beszámolni, ami az egy nap alatt lehullott mennyiséget érinti. Ezek közül a legmagasabb értéket Nagytóti állomás szolgáltatta, ahol június 14-én 89,5 mm eső esett, ezzel nemcsak a hónap, de a 2020-as év eddigi legmagasabb értékét produkálta.
További jelentős érték keletkezett Békés-Vizesfás állomáson szintén június 14-én 63,6mm-el, Csorváson ugyancsak június 14-én 57,0 mm-el, Ecsegfalván június 8-án 53,4mm-el, Méhkeréken június 17-én 51,9 mm-el, Békéscsaba-Veszely állomáson június 14-én 48,3 mm-el, Fazekaszugban június 10-én 45,3 mm-el és a Békési duzzasztónál június 17-én 40,6 mm-el. Június 18-án a legmagasabb értéket Körösszakál állomás produkálta 44,5 mm-el. A Gyulavári mérőállomásnál június 21-én 52,7 mm hullott, de ezen a napon több jelentős érték is született: Gyulai duzzasztónál 49,1 mm-t mértek, Eleken 49,0 mm esett, de kiemelkedő érték esett 38,7 mm-el Gyula-Itceér és Sarkad-Sitka állomásokon, valamint Gyula-központ (KÖVIZIG-épület) állomáson 37,2 mm-el.

Nemcsak területileg, hanem időben is egyenetlen az eloszlás, mert míg a vizsgált időszak első felében nagyjából egyenletesen, addig a
második felében meglehetősen szélsőségesen alakultak a napi átlagok.

A fent említett csapadék árhullámokat indított el a Fehér-és Fekete Körösön egyaránt.
A Fekete-Körös felső szakaszán a kialakult árhullám I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladva vonult le. A folyó magyarországi szakaszán árvízvédelmi készültséget megközelítő vízállások nem alakultak ki az árhullámból.

A Fehér-Körös felső szakaszán a csapadék hatására III. fokú készültségi szint mellett következett be a tetőzés, az árhullám a folyó romániai szakaszán végig I. fokú készültségi szintet meghaladva vonul le. A Fehér-Körös teljes magyarországi szakaszán készültségi szint alatt alakulnak a vízállások.

A sebes-körösi tározókból előürítési célból folyamatos vízeresztés történik, Körösszakálnál ma reggel 87,9 m 3 /s volt a folyó vízhozama.
A Kettős-és Hármas-Körösön készültségi szintet meghaladó vízállások kialakulása nem várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint holnap estig a Körös-vidéken területi átlagban mintegy 12 mm csapadék várható.

Belvízvédelem  

Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően jelenleg igazgatóságunk 8 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben.

I. fokú a belvízvédelmi készültség: a 12.01. Réhelyi, a 12.03. Gyomai, a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.06. sz. Hosszúfoki, a 12.09. sz. Mezőberényi és a 12.10. Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség: a 12.05. Kettős-Körös jobb parti és a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.
Jelenleg összesen 22 szivattyútelep (ebből 5 folyamatos üzemben) üzemel igazgatóságunk területén. 2020. június 21-én az átemelt víz mennyisége 807 ezer m 3 volt. A periódus kezdete óta (2020. 06. 09.) összesen 5 190 ezer m 3 vizet emeltünk át.

A bel- és külterületek belvíz-mentesítése érdekében több közbenső átemelő –nagyobbrészt automata telep – üzemel. A tájékoztatónk elején leírt hidrometeorológiai körülmények miatt a folyókon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a folyókba. Ahol szükséges a 24 órás folyamatos üzem, ott a
védekezés II. fokú készültség keretében történik.

Nézze meg ezt is:

Gyulán mutatja be új kötetét Balázs Anita

  A mai kor mindenkit érintő, nagy kérdéseit dolgozza fel elsősorban a nagycsoportos óvodás a …