2024. március 29., péntek
FONTOS

Számos programot kínálnak a gyulai kiállítóhelyeken a Múzeumok Estéjén

Ahogy minden évben, úgy idén is június utolsó szombatján rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Bár most, a koronavírus-járvány következtében országszerte javarészt online programokkal szolgálnak a kultúra iránt érdeklődőknek.

Gyulán azonban a kulturális központ munkatársai összesen négy kiállítóhelyen várják a vendégeket szombat este, az Almásy-kastély mellett a Gyulai Várban, a Ladics-házban és az Erkel Ferenc Emlékházban. Fábián Tamás kommunikációs vezető elárulta, a pandémiás időszak alatt a kiállítóhelyek folyamatosan jelen voltak, és újabbnál-újabb tartalmakat osztottak meg az internetes felületeken. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy az idei online térben zajló Múzeumok Éjszakájától megkülönböztetve Múzeumok Estéje néven rendeznek programsorozatot.

Hozzátette, a rövid szervezési idő miatt a már ismert és egyben legnépszerűbb programokkal várják a látogatókat a kiállítóhelyeken. A Gyulai Várban például a Kerecsényi László Íjász Egyesület fegyverbemutatója mellett a felnőttek a “Ha az erényöv mesélni tudna…” elnevezésű tematikus tárlatvezetésen vehetnek részt.

Az Almásy-kastélyban szintén a felnőtteknek kedveznek a főúri világ hálószobatitkairól, valamint a Gyula és környékén zajló boszorkányperekről szóló előadásokkal. De a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület az 1848-49-es szabadságharc viseletét és fegyverzetét is bemutatja.

A Ladics Házban pedig a polgári házastársi viszony kompromisszumairól hallhatnak az érdeklődők. Az Erkel Ferenc Emlékházban egy újdonsággal várják a látogatókat. A Trianon emlékévhez kapcsolódva a történelmi Magyarország dallamait elevenítik majd fel.

A négy kiállítóhely beltéri programjaira érvényes belépőt elővételben csütörtökön kezdik árusítani valamennyi múzeumban. A szabadtéri események, mint amilyen például a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekarának koncertje díjtalanul lesznek látogathatók.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …