2021. április 20., kedd
FONTOS

A gyulai zsidók tragédiájára emlékeztek

A gyulai zsidók 76 évvel ezelőtti elhurcolásáról emlékeztek meg vasárnap az Izraelita temetőben. Az eseményen Radnóti Zoltán főrabbi elevenítette fel az egykor történteket. Hangsúlyozta, az elhurcoltak viszik előttünk a lámpást, hogy soha ne tévedjünk el a történelemben.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke üzenetében kiemelte, ami 1944-ben történt, arra azóta sincsenek szavak. Megjegyezte, hogy a gyulai önkormányzat vezetése gondozza a helyi zsidó emlékeket. Előbb az izraelita temető, idén pedig az első világháborús zsidó katonasírok újultak meg. Reményét fejezte ki, hogy egyszer az egykori zsinagóga mellett emlékközpont mutathatja majd be a gyulai zsidók történetét.

A helyi közösség hasznos és fontos tagjai voltak a zsidók – hangsúlyozta emlékbeszédében Pápai Attila evangélikus lelkész. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ahol a holokauszt pusztított, ott mindenütt a történelem szégyenévé vált.

Diósi Lajos, a Gyulai Zsidó Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy húsz éve még lényegében csak a zsidó, vagy a hozzájuk erősen kötődő emberek álltak itt. Azóta viszont a város polgárai közül egyre többen jelennek meg.

Az eseményen az emlékező tiszteletük jeléül köveket helyeztek el az elhurcolt zsidók emlékművénél.

Nézze meg ezt is:

Átlépte a 20 ezret a megyei fertőzöttek száma

19 996-ról 63 új esettel 20 059-re nőtt a hétfő reggeli adatok alapján a Békés …