2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Több százan látogattak el Gyulán a Múzeumok Estéjére

Kimaradás engedélyezve – kompromisszumok egy polgári házastársi viszonyban címmel rendeztek tematikus tárlatot szombaton, a Múzeumok Estéje egyik gyulai állomásán, a Ladics Házban. 1894-ben ugyanis Ladics László felesége, Kliment Margit, a korszak társadalmi elvárásaival, a nemek közötti hierarchikus viszonnyal ellentétben, kimaradási engedélyt állított ki a férje számára. Ladics László Kliment Margit társaságát mellőzve egy hölgy ismerősét kívánta meglátogatni az este folyamán. Az asszony, akit Zeke Adél tárlatvezető személyesített meg, bár engedélyezte a találkozót, különböző feltételeket fogalmazott meg a kimaradási engedélyben.

A Múzeumok Estéje megszervezésére rövid idő állt rendelkezésre, ezért a legnépszerűbb, korábban már többször is bemutatott tárlatokat tekinthették meg az érdeklődők. Ezek azonban leginkább a gyulai kultúrakedvelők számára lehettek ismerősök.

Az Almásy-kastély parkjában a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekarának koncertjét díjmentesen tekinthették meg a látogatók. A zenekar a legismertebb művekből készített válogatást játszotta el,  mely minden korosztályt a kastélyparkba vonzott. Többek között felcsendült Strauss Kék Duna keringője, vagy Vivaldi A négy évszak című zeneművéből a Nyár tétele.

A kastély falain belül a felnőtteknek kedveztek az előadásokkal. Szilágyi Sándor történész-tárlatvezető a főúri világ hálószobatitkairól osztott meg érdekességeket. De az este folyamán a látogatók azt is megtudhatták a Sántáné a sátáné című tárlaton, milyen boszorkányperek zajlottak Gyulán, illetve a környéken.

Fábián Tamás kommunikáció vezető elárulta, több, mint százan vásároltak elővételben jegyet az esti programokra. A jelenlévők azonban ennél jóval többen voltak, hiszen a legtöbben hétvégére érkeztek Gyulára, és gyakorlatilag belecsöppentek a rendezvénysorozatba. Hozzátette, több változtatás várható a jövőben az Almásy-kastély kínálatát illetően.

A Gyulai Várban is zajlottak a programok, itt szintén a felnőtteknek kedveztek a Ha az erényöv mesélni tudna… elnevezésű előadással. Akik az előző hétvégék valamelyikén a vár környékére látogattak, számukra nem volt idegen a Kerecsényi László Íjász Egyesület programja. Ők az íjászat mellett fegyverbemutatóval kedveskedtek a turistáknak, akik különböző korhű fegyverreplikákkal ismerkedhettek meg, hogy azok milyen harcászati, taktikai feladatokat láttak, láthattak el a 16. században.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …