2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Így metsszük és szaporítsuk szakszerűen a levendulát

 

 

A legtöbb levendulabokor júniusban kezd el virágozni, ez egészen júliusig, augusztusig is eltarthat. Éppen ezért ebben az időszakban számos kertészet rendez “Szedd magad!” akciót, mely keretein belül mindenki lemetszheti a neki legjobban tetsző virágokat.

Ez a kezdeményezés a növény számára is hasznos, árulta el Szűcs Gergely kertész. Abban az esetben ugyanis, ha nem szeretnénk kiszárítani a virágokat, el kell végeznünk a levendula formázó, nyári metszését. Ha a virágok 70-80 százaléka elnyílt, akkor érdemes belekezdeni a metszésbe.

Abban az esetben, ha a levendula illatát, rovarűző vagy nyugtató hatását szeretnénk kihasználni, azokat a szárakat vágjuk le és tegyük vázába, melyeken még nyíló félben lévő bimbókat látunk. Ha túl szárazak a virágok, akkor rövid időn belül leperegnek, így viszont nem tudjuk kihasználni jótékony hatásukat.

Szűcs Gergely elárulta, a legegyszerűbb a cserepes növényt napos, száraz helyre kiültetni. Azonban nagy odafigyeléssel és kitartással a kertünkben bokrosodó levendulát is szaporíthatjuk.  A levendulabokor ültetési távolságánál először el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk kialakítani a növényekből. Ha szegélyt vagy sövényt, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat, akkor 80 cm-re vagy akár nagyobb távolságra is ültethetjük ezeket.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …