2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Milyen ételt készítettek az avarok a sütőharanggal Gyula határában?

Körülbelül 1300 éven át pihent a földben Gyula Jánoszugnál, a mai vasúti felüljáró alatt az a sütőharang, mely a Kárpát-medencét az időtájt uraló avar kultúra egyik ma is látható maradványa.

A területet feltáró Liska András régész, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője nemcsak az eszköz használatáról beszélt, hanem szót ejtett az avarokkal kapcsolatos, az elmúlt két évtizedben jelentősen megváltozott ismereteinkről is, illetve bónuszként azt is elmondta, milyen ételt lehetett készíteni a képen látható eszköz segítségével, vagyis a videó végén egy eredeti, hamisítatlan avar kori recept következik!

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …