2024. március 29., péntek
FONTOS

A Szeged Trombone Ensemble zenél a gyulai vár tövében

A Szegedi Harsonaegyüttes lesz a Térzene sorozat gyulai eseményeinek következő fellépője a hétvégén.

A zenekar a magas művészi színvonalon túl a Magyarországon kevésbé ismert rézfúvós zenekultúra ápolásának és terjesztésének, valamint a harsona sokoldalúságának hirdetése szellemében jött létre.

Mivel erre a különleges felállásra a zeneirodalomban csak korlátozott számban készültek darabok, az együttes műsorán javarészt átiratokkal találkozhat a közönség. Szakmai felkészültségüknek, csapatszellemüknek, valamint az utóbbi években bekövetkezett hangszertechnikai fejlődésnek köszönhetően azonban a formáció az átiratokat képes már-már nagyzenekari hangzásban megszólaltatni.

A több száz évnyi értékes, írott zeneirodalmat felölelő műsorkészletük a reneszánsz muzsikától a klasszikán és romantikán át egészen a kortárs zenéig terjed, de kiegészítik azt jazz és könnyűzenei számok, valamint filmzene adaptációk is.

Szombaton délután 4 órakor, a gyulai vár tövében kezdődő koncertjükön a közönség nem csak különleges hangzásvilággal és virtuóz előadásmóddal találkozhat, hanem érdekes és izgalmas információkat is megtudhat az elhangzó darabokról és szerzőikről, valamint a koncerten látható és hallható hangszerekről. Eseményük így valóban különlegesnek ígérkezik nemcsak a harsonások és rézfúvósok, de minden zenekedvelő számára.

A Térzene Program célja köztéri klasszikus zenei hangversenyek rendezése országszerte, Magyarország minden 5000 főnél nagyobb településén. A meghirdetett alkalmak a családok, lakók hétvégi programjait gyarapíthatják és ingyenesen látogathatók. A gyulai hangversenyek természetesen remekül szolgálják a város idegenforgalmát is.

A Nemzeti Komolyzenei Stratégia keretében megvalósuló köztéri koncertekkel a szervező kulturális kormányzat célja, hogy a klasszikus zenét olyanokhoz is eljuttassa, akik nem találkoznak vele mindennapjaik során – vagy, mert a családi környezetükben nem érték a klasszikus zene, vagy, mert anyagilag nincs rá lehetőségük, hogy koncertre járjanak, zenét tanuljanak.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …