2022. december 4., vasárnap
FONTOS

Felavatták Stéberl András szobrát

Csütörtökön, ünnepélyes keretek között leplezték le Stéberl András szobrát, az evangélikus templom melletti közterületen.
A rendezvényen részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki beszédében hangsúlyozta, Stéberl András életműve példa lehet a ma élő emberek számára is, hiszen nem véletlen, hogy ma nem a Stéberl kolbász nevét, hanem a Gyulait ismerik a határainkon túl is. Stéberl András ugyanis a közösség jólétét tartotta szem előtt az egyén akarata helyett. Ezt igazolja az is, hogy milyen jelentős szerepet vállalt a gyulai evangélikus templom létrehozásában.
A bronzfigura álló alak télikabátban, fején kalap, kezében kesztyű és esernyő, magassága 208 cm. A figura egy sokszög alakú gránit kövön áll, mellette süttői mészkő sztélé, melyen kézzel vésve látható a brüsszeli diploma másolata, és az életmű hitvallását jelentő szavak: hit, erő, szorgalom, kitartás és szeretet.
Az avató ünnepségen amellett, hogy felidézték a gyulai kolbász máig használt receptje megteremtőjének életútját, egy kiállítással is készültek az evangélikus templomban, mely megidézi a 20. század húsipari kellékeit, a gyulai hentesáru boltokat, Stéberl András mindennapjait.

Nézze meg ezt is:

Kedvenc könyvem: A Szent Johanna gimi

Leiner Laura sokak által ismert és kedvelt kötetét Adamcsák Luca ajánlja.