2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Emlékhelyek napja a gyulai várban

Történelmi emlékhelyként a gyulai vár is helyszíne a Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek napja elnevezésű eseményének. A hagyományosan májusban megrendezésre kerülő programot idén augusztus 29-én tartják.
Az Emlékhelyek napja országos programsorozat minden év májusának második hétvégéjén kívánja felhívni a figyelmet a magyar történelem és kultúra kiemelt fontosságú helyszíneire. A koronavírus járvány okán kialakult helyzet miatt az eseményt idén augusztus 29-én rendezik meg.
A történelmi emlékhelyek az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is. Jelenleg 50 történelmi emlékhely – köztük a gyulai vár – található az országban. Ezek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismerte el.
Az augusztus 29-én megrendezésre kerülő programhoz kapcsolódva a gyulai vár a középkori élet és az 1566-os történések bemutatására helyezi a hangsúlyt. A valamikori erődítmény a nap programjai között – a vár legújabb kori történetéhez szorosan kapcsolódóként – a Várszínház aznap esti produkcióját (Shakespeare Hamlet című drámáját) is ajánlja – s szerepelteti egyúttal az országos kínálatban.
A napközbeni programokon várbelépővel lehet részt venni, a színházi előadásra 1900, 2400 és 2900 forintos áron kaphatók jegyek.

A részletes gyulai programsor:

10.30 Kézenfog a történelem – tárlatvezetés
11.00 „Szép solymok, vad rárók” – solymászbemutató
12.30 „Fegyvert s vitézt éneklek” – fegyverbemutató
13.30 Kézenfog a történelem – tárlatvezetés
15.00 A kereszténység védőoszlopa – a gyulai vár ostroma 1566-ban c. előadás a diorámánál
10.00 órától Műhelymunka a scriptoriumban – középkori lúdtollal írás
10.00 órától Korhű ruhapróba
10.00 órától Élő kovácsműhely
Részvétel várbelépővel.

20.30-22.30 William Shakespeare: Hamlet – a Gyulai Várszínház és a nagyváradi Szigligeti Színház közös bemutatója a Várszínpadon
Jegyek 1900, 2400 és 2900 Ft-os áron a Gyulai Várszínház pénztárában és online felületén keresztül vásárolhatók.

Helyszín: Gyulai Vár

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …