2024. április 24., szerda
FONTOS

Pappá szentelése utáni első miséjét mutatta be Nnadi Omyedikacshi Benjamin

A Békéscsabai Páduai Szent Antal-társszékesegyházban tartotta papszentelése utáni újmiséjét Nnadi Omyedikacshi Benjamin.

Az újmise a fölszentelt pap első, ünnepélyes szentmiséje. Ekkor történik a meghívást adó és kiválasztó Isten ünneplése, valamint ilyenkor hálát adnak a szülőknek, papoknak valamint a tanároknak és mindazoknak, akik a hivatás kibontakozásának valamilyen módon a részesei voltak. Nnadi Omyedikacshi Benjamin elárulta, Afrikában az a szokás, hogy az újmisés pap a szertartás elején megszenteli a vizet, majd körbe hordozza a hívek között, ezzel is megáldva őket, megerősítve a keresztség szentségét.

Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspöke felidézte a régi magyar mondást, miszerint egy pár új csizma talpát érdemes elkoptatni, hogy az ember egy újmisén részt vehessen. Hiszen a papi hivatásig vezető vezető hosszú út olyan áhítatot és lelkesedést követel, amiért érdemes egy csizma talpat elkoptatni.

Az ünnepi misén a Szeged-Csanádi valamint a nigériai Orlu Egyházmegye papjai, illetve a Szent Gellért Szeminárium növendékei is köszöntötték a felszentelt áldozópapot. Ezt követően Nnadi Omyedikacshi Benjamin hálát adott mindazoknak, akik támogatták őt és befogadták. Hozzátette, a békéscsabai egyházközösségre családjaként, Szigeti Antal plébánosra pedig édesapjaként tekint.

Az újmise szertartásán a hívek is kifejezik jókívánságainkat a hivatása gyakorlását elkezdő papnak, hogy ezzel a szeretettel, jóakarattal a tarisznyájában kezdje meg papi életét, illetve ezek segítsék a rá váró megpróbáltatások során. A szertartáson a békéscsabai társszékesegyház két kórusa, valamint a gyülekezet külön is köszöntötte az új papot, emellett zenés-táncos műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

Az újmise egyik legfontosabb gesztusa a mise végi áldás volt, amelyet Nnadi Omyedikacshi Benjamin külön adott szüleire, testvéreire, paptársaira, majd egyenként minden jelenlévőre.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …