2024. április 19., péntek
FONTOS

Augusztus 20-a után útra kelnek a gólyák

Az első gólyák már augusztus közepén csapatokba verődnek és elindulnak vándorútjukra. A nyugat-európai állomány Gibraltár, a kelet-európai populáció a Boszporusz felé veszi útját. A népi megfigyelések valamint a szakemberek tapasztalata szerint augusztus 20-án, időjárási viszonyoktól függetlenül a gólyák biztosan útra kelnek. Hosszútávú vonuló madárról van szó, így alaposan megfontolandó számára az indulási dátum, nem ér rá megvárni a szép, nyárias időt.

A szakember kiemelte, a gólyák állománybővülését két tényező határozza meg, az időjárás, valamint a telelőterületek viszonya. A madarak útvonala a gyűrűzéseknek köszönhetően ismert. Az utóbbi időben már műholdas nyomkövetőket is alkalmaznak, amikor nem csak az indulás és a célállomás ismert, hanem kirajzolja térképen a vonulási útvonalat is.

Boldog Gusztáv elmondta, ebben az évben két helyen is volt olyan gólya, melyek rendellenesen viselkedtek. Saját tükörképüket ellenségnek, vagy családtagnak vélték, folyamatosan kopogtatták a csillogó felületeket. Általában a szaporodásban lévő hím madarak szoktak így viselkedni, de ez az időszak csak 2-3 hétig tart.

Nézze meg ezt is:

Karitatív rangadóra készülnek

  A Gyulasport Nonprofit Kft cégfilozófiájának kiemelt területe a karitatív segítségnyújtás, ami a jövő hétvégi …