2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Karanténdrámát mutattak be a Gyulai Várszínházban

A karanténban töltött időszakot idézték fel a közelmúltban Garaczi László Veszteg című felolvasószínházi előadásán a Gyulai Várszínház kamaratermében. Az alábbi felvételek a próba folyamatába engednek bepillantást.

A TRIP és a Litera még március végén hirdette meg karanténdráma-versenyét, melyre olyan egyfelvonásos, háromszereplős szövegeket vártak, amelyek a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett rendkívüli élethelyzetre reflektálnak. Április 15-ig közel 300 pályamű érkezett be, a 24 legjobból pedig felolvasószínházi előadás készült. Végül közönségszavazás döntött az első három helyezettről, ahová már nem került be Garaczi László drámája. Ifj. Vidnyánszky Attila elárulta, nem csak azért volt rá nagy hatással a szöveg, mert egy olyan időszakot dolgoz fel, amelyet mindannyian átéltünk.

Az előadás Pedró és Hajni történetét mutatja be, akik a karantén időszaka alatt elszakadnak egymástól és csak virtuálisan tartják a kapcsolatot. Néha megjelennek egymás képzeletében, hogy vajon mit mondana vagy csinálna a másik fél. Valamint feltűnnek az ikonikus budapesti helyszínek, kiélezett hétköznapi élethelyzetek, konfliktusok is a hosszú, szabadversben írt monológokban.

Pedró és Hajni mellett megjelenik a Kórus, aki kívülálló, objektív félként narrálja az eseményeket. Hegedűs D. Géza a Kórus szerepét játszotta és egyben rendezőként instruálta Petrik Andreát és ifj. Vidnyánszky Attilát.

A felolvasószínházi előadás a tervek szerint ősszel a Vígszínházban is láthatóvá válik.

Nézze meg ezt is:

Hét művészeti iskola tanárai és diákjai léptek a színpadra

Negyedik alkalommal rendezte meg a Gyulai Tankerületi Központ és az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola …