2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Az elmúlt 50 év legrosszabb méztermése volt az idei

A következő generáció élelmiszerellátása érdekében fontos a méhek védelme. A méz egy egészséges édesítő cukorfajta, melyben sok a vitamin, emellett kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő. Magyarország az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa, azonban a hazai mézfogyasztás elmarad az uniós átlagtól.

A termelőknél rendelkezésre álló mézmennyiség a felére, illetve egyharmadára csökkent, így várhatóan a jövő év elejére már nem tudnak exportra mézet eladni. Árgyelán János kiemelte, azok a termelők, akik piacon árulnak, illetve otthonról értékesítik a mézüket, gondoskodtak arról, hogy a fogyasztóiknak továbbra is rendelkezésükre tudjanak állni. Ez azt jelenti, hogy nem adták el hordósan a felesleges mézüket.

A méz minőségével továbbra sincs probléma. A hiány miatt viszont 10-20 százalékos áremelkedésre kell számítani. Az elhúzódott reggeli fagyok károsan érintették a méhpopulációt.

Magyarországon mintegy 20 ezer család foglalkozik méhészettel, illetve 1,2 millió méhcsalád van. Ezek 20-25 ezer tonnát termelnek évente. Árgyelán János kiemelte, az idei rossz termelés után sem kell aggódnunk amiatt, hogy az év végére nem kerül az asztalokra, valamint a süteményekbe a mézből.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …