2024. április 23., kedd
FONTOS

Idén sem marad el az Emlékhelyek napja a Gyulai Várban

Immár hagyomány, hogy minden évben országszerte programokat szerveznek a Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek napja elnevezésű eseménye alkalmából, melyet idén augusztus 29-én rendeznek meg.

Ennek célja Magyarország történelmi és nemzeti emlékhelyeinek népszerűsítése, illetve ezek jelentőségének felelevenítése. Az intézet összesen hetven, a magyar történelem és kultúra szempontjából kiemelt fontosságú helyszínt tart számon. Jelenleg ötven történelmi emlékhely található az országban, melyek között a Gyulai Vár is helyet kapott. Így idén is számos programmal készülnek a látogatók számára az 1566-ban török kézre került gótikus téglavárban.

A garantált programok mellett, mint amilyen a solymászbemutató vagy a fegyverbemutató, a látogatók megtekinthetik, milyen lehetett az élet a kovácsműhelyben, de kipróbálhatják a lúdtollal írást, vagy korhű viseletbe bújhatnak. A kiállítás leglátványosabb eleme azonban az a három méterszer másfél méteres dioráma, mely a vár 16. századi formáját mutatja be. A fényfestésnek, hangeffektusoknak és animációknak köszönhetően pedig megjelennek az 1566-os ostrom részletei is, milyen katonai stratégiát alkalmazott Pertev pasa és Kerecsényi László várkapitány a két hónapon át tartó ostrom során.

Fábián Tamás, kommunikációs vezető hozzátette, a garantált programokon kívül szombat este Shakespeare Hamletje is megelevenedik a várszínpadon, így a Gyulai Várszínház előadását is feltüntették a rendezvények között.

Az Emlékhelyek napjához kapcsolódó programok várbelépővel látogathatók, viszont a Gyulai Várszínház előadására a jegyek külön, a teátrum pénztárában vagy az online felületeken keresztül 900, 2400 és 2900 Ft-os áron vásárolhatók meg.

Nézze meg ezt is:

Májusban újra találkoznak a vármegyei, sérült fiatalok

Május 23-án, csütörtökön, Gyulán rendezik meg a Sérült Fiatalok Vármegyei Találkozóját – jelentették be a …