2022. december 4., vasárnap
FONTOS

MIVIT résztvevők Gyulán

Szerdán reggel több mint félszáz magyar fiatal érkezett Gyulára. A Magyar Ifjak Világtalálkozóját (MIVIT) augusztus 31. és szeptember 6. között immár hatodik alkalommal rendezik meg, a nagyszabású eseménynek ezúttal Mezőberény ad otthont. A világ 12 országából, többek között Brazíliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Finnországból, Spanyolországból, Fehéroroszországból vagy éppen Kárpátaljáról érkezett résztvevők a hivatalos program részeként a várat és az Almásy-kastélyt tekintették meg.

A MIVIT célja, hogy a Kárpát-medencében és azon túl élő magyar fiatalok egy tábor keretein belül ismeretségeket, barátságokat kössenek. Megismerjék egymás népszokásait, gasztronómiáját, hagyományait és, ha egy vékonyka szálon is, de újra kapcsolódjanak a magyar gyökereikhez – minderről Ács Tibor alapító, főszervező közölt információkat.  Hozzátette, azért, hogy ezek a vékonyka szálak sokasodjanak, erősödjenek, az alapító és a jelen lévő magyar ifjúsági szervezetek képviselői aláírásukkal fejezik ki azon szándékukat, hogy a találkozó minden évben újra és újra megrendezésre kerüljön.

Azt is elmondta, rendkívül szigorú biztonsági előírásoknak kellett megfelelniük, a járványhelyzet összetett feladat elé állította a szervezőket.

A fiatalok mindezek ellenére nagyon jól érzik magukat, s mint Horváth István 22 éves bótrágyi fiatalember fogalmazott, a vár egészen egyszerűen lenyűgöző. István, aki a szelfit készítette, tavaly végezte el a nyíregyházi egyetem földrajz szakát, a világtalálkozón második alkalommal vesz részt. Ismertette, egy perccel az interjú előtt ébredt fel, de az első benyomásai nagyon jók, a várat, ezt a megfogalmazása szerint monumentális erődítményt elképesztően szépnek, a környezetet pedig csodálatosnak találja.

A rendezvényt, az egyhetes táborozást is nagyon jónak találja, nem véletlen, hogy már második alkalommal vesz részt rajta – tette hozzá végül.

Nézze meg ezt is:

Ajánlott a tél beállta előtt szakemberrel is átnézetni autónkat

  Többek között az ablaktörlő lapátok állapotát érdemes ellenőrizni a hideg, téli hónapokban. A tartós …