2024. június 18., kedd
FONTOS

Rendhagyó keretek között zajlott az idei Megyenap

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a megyei összetartozás ünnepét, a Megyenapot Békéscsabán. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte, az előző rendezvények sikere bizonyította, hogy szükség van egy olyan programra, melyen hagyományaink, a nemzetiségek kultúrája, megyénk értékei kerülnek középpontba, miközben a kicsik és nagyok is jól érezhetik magukat. Ebben az évben azonban rendhagyó módon zajlott a megyei összetartozás ünnepe. A koronavírus-járvány miatt, az egészség megőrzése érdekében csökkentették a programok, illetve a résztvevők számát, de a látogatók ennek ellenére is örültek annak, hogy végül megrendezték az eseményt.

A mesterségek ünnepe másként című esemény is kapcsolódott a Megyenap programjához, melyet idén 34. alkalommal rendezett meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Budapesten színpadi programok, kiállítások voltak, Békéscsabán pedig a régió kézművesei mutatkoztak be. Szombaton Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megye négy képzőművészeti egyesülete engedett bepillantást tevékenységükbe. A főtéren olyan különlegességeket láthattak az érdeklődők, mint az üvegfonás, késkészítés vagy a bútorfestés. De a szövés, fonás, fazekasság, nemezelés és népi játékkészítés is bemutatkozott.

Népi textíliák a mai életünkben címmel minikiállítást is rendeztek. Korábban egész nap a katonai hagyományőrzők bemutatói, ételkóstoló, folklórműsor is színesítette a rendezvényt. Idén azonban ezek elmaradtak, illetve a megyei és a települési értéktárak tételeivel sem ismerkedhettek meg a résztvevők. A Megyenap leghangsúlyosabb eleme azonban minden évben a kézműves vásár és a termelői piac volt, melyet idén is megszerveztek. Az elmúlt években 80 kiállító volt jelen, szombaton azonban a koronavírus-járvány következtében életbe lépett korlátozások miatt ötvenre maximalizálták a létszámukat.

A termelői piac és a kézműves vásár kiállítói a tervek szerint a jövő évben egy megyei utazó piacot hozhatnak létre egy pályázat segítségével, így akiknek nem volt lehetősége szombaton megtekinteni, azokhoz is eljutnak majd a megye értékei.

Nézze meg ezt is:

Elismerték a Harruckern pedagógusait

  Pénteken a pedagógusokat ünnepelték a Harruckern János Szakképző iskolában. Az eseményen Görgényi Ernő polgármester …