2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Három diakónust szenteltek pappá a szegedi székesegyházban

A jelöltek arcra borulva fejezik ki Istennek teljes odaadásukat

Ez nem az út vége, hanem az új út kezdete”

 

Július 25-én, Szent Jakab apostol napján a szegedi székesegyházban Kiss-Rigó László püspök áldozópappá szentelte Amanso Brendan Chika, Balogh Ottó, valamint Nnadi Onyedikachi Benjamin diakónusokat. Alapvetően az év egy korábbi napjára tervezték a diakónusok felszentelését, azonban a koronavírus-járvány következtében erre nem volt lehetőség, így Szent Jakab apostol napjára halasztották az ünnepi szentmisét.

Kovács József, a szeminárium rektora kérte a püspököt, hogy a keresztény nép és az elöljárók véleménye alapján szentelje föl a három diakónust. Kiss-Rigó László az ünnepi szentmisén kiemelte: „Nem az a fontos, hogy ki mekkora tekintéllyel rendelkezik egy közösségben, hanem az, hogy Jézus lelkületével végezzük munkánkat. Azt kívánom, hogy mindhárman Jézus útmutatása szerint keressék az igazi nagyságot és az igazi boldogságot. Ha így tesznek, akkor meg is fogják találni. Kívánom, hogy másokat is ebbe az irányba vezessenek, hiszen a pappá szentelés az nem az út vége, hanem az új út kezdete” – mondta a püspök.

A püspöki homíliát követően a jelöltek a püspök kérdéseire válaszolva kifejezték készségüket a szent renddel járó kötelezettségek végzésére, majd a püspök elé térdelve engedelmességet fogadtak. A mindenszentek litániájának éneklése alatt a jelöltek arcra borultak, ezzel is kifejezve teljes odaadásukat Istennek, majd a felszentelő ima következett, ami után a frissen fölszentelt papok felvették a miseruhát, a püspök pedig krizmával kente meg a tenyerüket. A szegedi Szent Gellért Szeminárium három végzős növendéke így egy életre szóló elköteleződést vállalt Jézus Krisztus meghívására.

Az orosházi származású Balogh Ottó hosszú utat tett meg addig, mire meghallotta Jézus hívását, a környezetében élők azonban már kisgyermekkorában látták, hogy pap válhat belőle. A középiskola végén döntött az egyházi hivatás mellett, a jövőben pedig a hozzá hasonló, eltévedt fiatalokat szeretné a hit és Isten felé irányítani. Balogh Ottó Gyulán teljesít szolgálatot.

Szintén a fiatalokkal szeretne foglalkozni Nnadi Onyedikachi Benjamin, aki Békéscsabán kezdte meg szolgálatát. „Jézus is arra tanít bennünket, hogy a legfiatalabbakat is fogadjuk be, és tanítsuk őket a hitre, szerintem az egyik legfontosabb már gyermekkorban megalapozni Isten szeretetét. Engem is így neveltek a szüleim és a püspökeim otthon és itt, a Szeged-Csanádi Egyházmegyében” – fogalmazott.
A nigériai származású Amanso Brendan Chika elárulta, hosszú út vezetett el a pappá szenteléséig. „Amikor meghallottam Jézus Krisztus hívását, kétséget éreztem, hogy képes leszek-e felnőni ehhez a hivatáshoz. Isten viszont erőt adott a papsághoz vezető úton, és nagyon boldog vagyok” – jelentette ki. Amanso Brendan Chika rengeteg tervvel készül a kisteleki egyházközösség számára.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …