2024. április 19., péntek
FONTOS

Ötezernél is több gyermeket gondoz nyártól az Ágota

Kiss-Rigó László püspök: „Örömmel teszünk eleget a feladatkör bôvülésének”

 

Hazatalálásra ösztönzi a családjukat vesztett fiatalokat a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, amely már nyolc megyében gondoz gyerekeket. Így Magyarország legnagyobb nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézménye az Ágotáé lett.

Új feladatokat lát el a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója júliustól. A szervezet már nyolc megyében – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom és Pest megyében – és a fővárosban látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait – hangzott el a Dóm Látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatón. Így már 5204 férőhelyen gondozhatnak családból kiemelt gyerekeket.

– Magyarországon jelenleg 23 ezer gyermek nem a vér szerinti családjában, hanem nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban nevelkedik, a kormány pedig elkötelezett abban, hogy minél többen nevelőszülőkhöz kerüljenek – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. Hozzátette, számítanak az egyházi szerepvállalásra a szociális ellátásban: a szakellátásban, az idős- és fogyatékos otthonok fenntartásában 25, az alapellátásban 44-45 százalékos az egyház részesedése, a gyermekvédelem területén pedig az év végére meghaladja a 60 százalékot.
Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója azt hangsúlyozta, hatalmas kegyelem és lehetőség a bővülés ahhoz, hogy a gyerekek kiszolgáltatottságát kezelni tudják, sebeiket begyógyítsák és hazatalálásra ösztönözzék a családjukat vesztett fiatalokat. Beszélt arról is, hogy Magyarország legnagyobb nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézménye az Ágotáé, amely a második legnagyobb foglalkoztató lett Szegeden az egyetem után, csaknem 2140 fő dolgozik náluk.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László hangsúlyozta, az átlagon jóval felül teljesítenek közszolgálatot a köznevelés, a felsőoktatás, valamint a gyermek- és ifjúságvédelem területén, most az utóbbi feladatkörük bővült, aminek örömmel tesznek eleget.

Ágoston Alex például két évig nevelőszülőknél élt, júliustól viszont már a Foltán József Módszertani Gyermekotthon gondozza. Lapunknak elmondta, hogy továbbra is tartja a kapcsolatot a családdal, de Szegeden még több lehetőség várja, szeptembertől a Gábor Dénes Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója lesz. Szintén ebben az otthonban van Maróthi Barbara is, aki 9 évig élt nevelőszülőknél, 5 hónapja váltott. Ősztől fotós- és tánciskolában is tanul majd az általános iskola mellett.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …