2024. április 19., péntek
FONTOS

A Nap és a csillagászat iránt érdeklődőknek kedveznek

A Magyar Napfizikai Alapítvány kilenc előadással kedveskedik a Nap és a világűr iránt érdeklődőknek a hónap utolsó hétvégéjén.

A csillagászat jelenleg nagy népszerűségnek örvend, hiszen számtalan jelenség, fizikai- kémiai ismeretanyag, égitest vár még felfedezésre. Bár ez az emberiség egyik legrégebbi tudománya, a szaktudás meglehetősen hiányos, mely fokozottan igaz a napfizikára. Éppen ezen szeretnének változtatni a Magyar Napfizikai Alapítvány hazai szakértői. Szeptember 26-án és 27-én az érdeklődők hallhatnak például a csillagok életéről és haláláról, vagy a Nap mindennapi életünkre gyakorolt hatásáról.

Azoknak sem kell aggódniuk, akik a tudományt, a napfizikát inkább a gyakorlati oldalról szeretnék megközelíteni, hiszen a két nap során délben megfigyelhetik a Napot, este pedig többek között a Jupitert és annak holdjait a speciális távcsövek és a szakemberek segítségével. De arra is felkészültek, ha nem lesz tiszta az égbolt.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai napfizikai kutatásokra, hogy nemzetközi viszonylatban is elismert kutatóközponttá váljon az űridőjárás terén. Ennek részeként zajlik a gyulai megfigyelőközpont felújítása, bővítése. A víztorony tetején lévő obszervatóriumban például már elhelyezték a Nap megfigyelésére alkalmas távcsövet.

A jövő hétvégi program csupán előfutára lehet egy további együttműködésnek, és annak, hogy Gyula is nemzetközi csillagászati eseményeknek adjon otthont a jövőben.

Nézze meg ezt is:

A 90 éves Lupsán Imrénét köszöntötték

  Virággal, Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletével és tortával köszöntötte szerda délután Timár Andrea aljegyző és …