2024. április 24., szerda
FONTOS

Új plébános Felsővároson

A minoriták és az egyházmegye papjai közötti kapcsolatot is szorosabbra szeretné fűzni Adamczyk Bogdan szerzetes atya, aki júliustól Felsővároson szolgál. Jelentős kutatómunkát végez a magyar minoritákról, számos könyve is megjelent már.

– Nem elég hinni Istenben, hanem Istennek is hinni kell. A hit válasz Isten szeretetére – nyilatkozta lapunknak Adamczyk Bogdan OFM Conv szerzetes atya, akit július elsejével a szegedi minorita rendház házfőnökévé és a felsővárosi Szent Miklós Plébánia plébánosává nevezte ki a Minorita Rend Tartományfőnöksége.

Úgy véli, a hit örökség, amit az egyház révén kaptunk a szüleinktől, de ehhez nekünk is hozzá kell tennünk a részünket. – Fontos, hogy ne csak a családi, mindennapi dolgainkat helyezzük előtérbe, mert az élethez tartozik az is, ami láthatatlan, vagyis az Isten, az angyalok, a szentek.

A lengyel származású lelkipásztor még sosem járt Szegeden, így egyelőre még idegen környezetben tevékenykedik, de már találkozott Kiss-Rigó Lászlóval, a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspökével is. Mint mondta, szeretne szorosabb kapcsolatot ápolni az egyházmegye papjaival, hiszen eddig a minoriták elzártabban éltek, nem volt jellemző, hogy más plébánosokkal tartották a kapcsolatot.

Emellett célként tűzte ki a szerzetesház és a templom felújítását is. Mint mondja, ez nem egyszerű feladat, mert a ház a rendhez, a templom pedig az egyházmegyéhez tartozik. Ezért is fontos, hogy jó együttműködés alakuljon ki a lelkipásztorok között. Célja továbbá a felsővárosi közösségekben való tevékenykedés.

Folytatni szeretné az elmúlt századok magyar minoritáinak kutatását, amin már évek óta dolgozik. Amikor 1995 januárjában Miskolcra került, közreműködött a plébánia újságjának elindításában, ami az egyházközség életét mutatta be, később a minorita plébániák lapjává nőtte ki magát. Emellett egy harmadrendi ferences közösség megszervezését is tervezte, amiről megírta a Ferences lelkiség című könyvet, majd a Pap vagy Te… címűt.

Az egyik legjelentősebb könyve az Örömhír, élni az evangéliumot, ami prédikációinak válogatása. Negyedik kötete, a Kolbe lengyelből átültetett fordítás, az ötödik pedig a Keresztúti elmélkedések. Történészi kutatómunkájának kiteljesedése a doktori disszertációja, ami Kelemen Didák életéről, munkásságáról és csaknem 250 éve folyamatban lévő boldoggá avatásáról szólt.

Bogdan atya 29 éve szolgál hazánkban, a leghosszabb időt Miskolcon töltötte eddig.
– Úgy érzem, nekem Magyarországon van a helyem, már elég régi bútordarab vagyok itt. Második hazámként tekintem, Lengyelországban szinte már csak vendég vagyok. Nemrégiben a magyar állampolgárságot is kérelmeztem – számolt be.

2013-ban Miskolc városától a Pro Urbe díjat, 2016-ban pedig a Magyar Minorita Rendtartománytól a Kelemen Didák-díjat vehette át a minorita szerzetes.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …