2023. március 25., szombat
FONTOS

Határon átnyúló együttműködéshez csatlakozott a békéscsabai katolikus iskola

A program a tanulók kulturális identitását erôsíti

A Csanád öröksége, iskolák hídja nevű együttműködéshez csatlakozott a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda.

A résztvevők június 29-én mutatták be a programot.

Az Interreg V-A Románia–Magyarország programban nyert el 210 ezer eurót a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda, közösen a romániai Zsombolyai Általános Iskolával.

Sztrémi Zsuzsanna, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pályázati referense a tájékoztatón elmondta, hogy a projekt a szomszédos, Békés–bánáti területek mint néprajzi, kulturális és földrajzi tájegység értékeinek feltárására és megismertetésére fókuszál.

– A program a hagyományok ápolásán, továbbadásán keresztül igyekszik a kulturális identitást erősíteni és ezek segítségével a helyben maradásra ösztönözni. A két iskola a projekt végén megosztja egymással a jó gyakorlatok tapasztalatát, ezzel is segítve a másik intézmény működését. A pályázat lehetővé tette azt is, hogy infrastrukturális beruházás történjen az iskolák területén, ahol olyan közösségi teret hoznak létre, ahol kulturális értékek ápolásával, továbbadásával foglalkoznak.

Mihaiela Geambazu, a Zsombolyai Általános Iskola igazgatója úgy fogalmazott, hogy korábban nem vettek még részt hasonló együttműködésben, de bíznak abban, hogy a tapasztalatcsere mindkét fél számára hasznosnak bizonyul majd.

– A mi településünk zömét román anyanyelvű polgárok alkotják, de német, roma és magyar nemzetiség is él Zsombolyán. A pályázattal az a célunk, hogy ápoljunk hagyományainkat és a magyarországi román intézmény profitálhasson belőle úgy, mint mi abból, amikor ideérkezünk. A projekt részeként a tornatermünket szeretnénk átalakítani egy multifunkcionális helyiséggé, ahol modern körülmények között szervezhetünk konferenciákat és bemutatókat egyaránt.

Caimacan Klára, a Savio Szent Domonkos Általános Iskola és Óvoda igazgatója emlékeztetett arra, hogy 25 éve indult újra intézményük és az évek alatt sokat változott kívülről és belülről is az iskola. Mint mondta: az együttműködés egy újabb fejlődési lépcsőt biztosít számukra úgy, hogy közben lehetőségük van arra, hogy őrizzék és továbbadják hagyományaikat.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy diákjaink megismerjék a határon túli magyarságot, ezért minden évben részt veszünk a Határtalan pályázatban is, és most újabb lehetőség adódott a Csanád öröksége, iskolák hídja nevű együttműködés jóvoltából. A programban lehetőségünk adódott továbbá infrastrukturális fejlesztésre is. Szeretnénk egy olyan rendezvényhelyszínt kialakítani, amely a helyi kultúra őrzésére és továbbadására biztosít lehetőséget tanórákon vagy éppen foglalkozásokon.

A projekt idén januárban kezdődött el, azonban a koronavírus-járvány miatt eddig nem nyílt lehetőség az utazásra. Az eseményen az is elhangzott, hogy az együttműködés határideje 2021 tavasza, a világjárvány miatt viszont meghosszabbíthatják ezt a határidőt.

Nézze meg ezt is:

Kétszáz éve született a szabadságharc költője

Petőfi útja Dorozsmától Mezőberényig Az idei esztendő Petőfi-év, hiszen január elsején volt kétszáz esztendeje annak, …