2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Ezért érdemes közönséges ánizst ültetni

Szeptemberben elkezdődhet a fűszernövények idei második betakarítása. Így a felvételeken látható közönséges ánizs magjait a friss zöld vagy a már száraz, barnult állapotában is leszedhetjük, és különböző módon hasznosíthatjuk is.

Élettani hatását tekintve étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító hatású, megszünteti a felfúvódást, illetve gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. A növény magja, levele és gyökere is ehető, kiváló orvosság fejfájásra, megfázásra, asztmára és reumás fájdalmakra.

A közönséges ánizs hazánk bármely területén termeszthető, mivel a legtöbb talajon jól fejlődik, csupán arra kell odafigyelnünk, hogy meleg, napos helyre kerüljön, mint eredeti termőhelyén, a Földköz-tengernél. Mivel az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozik, ezért hasonlóan kell eljárni vele, mint például a kaporral.

Az ánizs betegségei közül kiemelkedik a koriandert, répát is pusztító bakteriózis, melyek ellen réztartalmú szerekkel védekezhetünk.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …