2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Ezért érdemes közönséges ánizst ültetni

Szeptemberben elkezdődhet a fűszernövények idei második betakarítása. Így a felvételeken látható közönséges ánizs magjait a friss zöld vagy a már száraz, barnult állapotában is leszedhetjük, és különböző módon hasznosíthatjuk is.

Élettani hatását tekintve étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító hatású, megszünteti a felfúvódást, illetve gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. A növény magja, levele és gyökere is ehető, kiváló orvosság fejfájásra, megfázásra, asztmára és reumás fájdalmakra.

A közönséges ánizs hazánk bármely területén termeszthető, mivel a legtöbb talajon jól fejlődik, csupán arra kell odafigyelnünk, hogy meleg, napos helyre kerüljön, mint eredeti termőhelyén, a Földköz-tengernél. Mivel az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozik, ezért hasonlóan kell eljárni vele, mint például a kaporral.

Az ánizs betegségei közül kiemelkedik a koriandert, répát is pusztító bakteriózis, melyek ellen réztartalmú szerekkel védekezhetünk.

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …