2024. június 20., csütörtök
FONTOS

Közösséggé váltak az egyházmegyei nyári tábor résztvevői

„Egy kenyér, egy test vagyunk” – Pál apostol e gondolata köré szerveződött az idei Egyházmegyei Nyári Tábor, amelyet az Ifjúságpasztorációs Iroda szervezett. A koronavírus-helyzet miatt a korábbi évekhez képest kisebb létszámú rendezvényt tartottak, azonban az eddigi években megszokott lelkesedéssel csatlakoztak a programokhoz a fiatalok.

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg Domaszék–Zöldfáson az Egyházmegyei Nyári Tábort, amelyen – a segítőkkel együtt – mintegy hatvanan vettek részt 2020. július 6–10. között. Az idei téma, a „közösség” egy olyan kulcsszó, amelynek léte elengedhetetlen a tizenéves – 13 és 18 év közötti – korosztályt képviselő táborozók számára, de egyben új értelmet is nyert a fontossága az elmúlt hónapokban.

– Mikor a tábort szerveztük, ez utóbbiba még nem gondoltunk bele, csak a tábor közben éreztem azt, hogy mennyire aktuális ez a megközelítés – fogalmazott Tóth Imre szervező, ifjúságpasztorációs munkatárs. Hangsúlyozta, fontos számukra, hogy az egyházmegyei fiatalok találkozzanak egymással, és ennek örömét otthonukba, közösségükbe is elvigyék.

A találkozás öröme mellett azonban a biztonságról sem feledkeztek meg a rendezők. Már a jelentkezéshez egészségügyi nyilatkozatot kértek a szülőktől, de az Egyházmegyei Nyári Tábor programjait is úgy állították össze, hogy a résztvevőket a lehető legkisebb kockázatnak tegyék ki. Ezért ez alkalommal a strandolás és a kirándulás elmaradt, de programokból így sem szenvedtek hiányt a fiatalok, hiszen minden nap más irányból közelítették meg a „közösség” jelentését.

A nyitónapon Kovács Zoltán atya vezetésével azt vizsgálták, hogy az egyén, a résztvevő hogyan kapcsolódik a közösséghez. Másnap a Don Bosco Szalézi Társaságától érkeztek nyolcan Óbudáról, hogy bemutassák a szerzetesek nézőpontját.

– A csütörtöki programunkon kis, élő közösségek bemutatkozásán keresztül igyekeztünk a résztvevő fiatalok felé az élő közösség hangulatát közvetíteni. Így mutatkoztak be a piaristakhoz köthető Kalazancius mozgalom képviselői, kispapok, az Egyetemi Lelkészség Lelkes Teneteam névre hallgató gitáros közösségből egy gitáros, cserkészek és ministránsok – tette hozzá Tóth Imre. – Végül az utolsó napon egy házaspár mesélt arról, hogy miként jelenik meg az idei tábor témája a családok életében. Az emberiségnek nagyon fontos összetartó ereje a közösség, amely az életünk minden területén megjelenik – foglalta össze a tábor tanulságát a szervező.

Azonban természetesen nemcsak a komoly kérdésekről, felnőtt életre felkészülésről szólt az öt nap. A lelkiekben gazdagodást jól kiegészítették a közösséget erősítő játékok: sorverseny, röplabdabajnokság, éjszakai bátorságpróba és más megmérettetések. A fiatalok élményekkel gazdagodva térhettek haza, s minden bizonnyal nem csak ők remélik, hogy jövőre ismét a megszokott módon tarthatják meg az Egyházmegyei Nyári Tábort.

Nézze meg ezt is:

Megújult Kamuton a katolikus óvoda

  A kamuti Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületének „régi” része az …