2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Nem minden nap látogatható épített és régészeti örökségeket mutattak be

Több gyulai helyszínt lehetett megtekinteni ingyen egy országos programsorozat, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából.

A hétvégén többek között az evangélikus templomba is betérhettek az érdeklődők, mely az istentiszteleteken kívül nem látogatható. A Kulturális Örökség Napjain templomtörténeti kamarakiállítást rendeztek a helyszínen, valamint felidézték Stéberl András munkásságát is. Az épületet Gerlóczy Gedeon budapesti építész tervezte meg, végleges, ma is látható formáját, berendezését többek között Stéberl András felajánlásainak köszönhetően az 1940-es években nyerte el.

A hétvégi programsorozat másik helyszínéül a török torony szolgált. Ez egy különleges része a kastélynak, hiszen ez a török hódoltság korában a palánk erődítmény kaputornyaként szolgált – árulta el Liska András régész, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője. A torony építéstörténetéről, illetve Gyula város törökkori építészeti emlékeiről a különböző tablók segítségével többet is megtudhattak az érdeklődők. A Huszár-toronynak is nevezett emeletes kapuépítmény a 16. század végén vagy a 17. század elején épült, éppen ezért ebből az időszakból származó leleteket állítottak ki a hétvége során. A kamarakiállításon olyan edénytöredékek, illetve pipák kaptak helyet, melyek jól jellemzik a több, mint száz éven át tartó török hódoltság mindennapjait. Ezek közül talán a legérdekesebb az izniki edénytöredék – árulta el Liska András.

A hétvégén az épített és régészeti örökségek között szerepelt még a Gyulai Vár 2016-os régészeti ásatását bemutató film vetítése, a Weiss villát, Stéberl-házat és az Ybl Miklós által tervezett egykori árvaházat bemutató séta, valamint az izraelita temető is.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …