2024. április 24., szerda
FONTOS

Így metsszük az évelő lágyszárúakat, hogy ősszel újra virágozzanak

Nem ritka jelenség, amikor egy évelő növény az első virágzás után szakszerűen megmetszve, a hosszantartó meleg időnek köszönhetően ősszel újra virágba borul. A képsorokon a hazánkban őshonos, közepes termetű évelőt, a macskafarkú veronikát láthatjuk.

Az évelő növényeket időnként vissza kell metszeni, azonban ennek időpontja fajonként igen változatos és nagy körültekintést igényel. Néhány esetben a virágzás utáni teljes visszametszés másodvirágzást eredményez. Az elhervadt virágok lemetszése szinte minden fajnál a virágzási idő meghosszabbodását eredményezi, vannak évelők, amelyeknél nagyobb virághozamot eredményez. A szárak tavasszal vagy nyáron történő visszavágása azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy gazdag másodvirágzásban lesz részünk ősszel.

Ősz végén és tavasszal minden évelőt teljesen vissza kell metszeni. Fontos tudni, hogy a visszavágás és a lemetszett lomb és szárak eltakarítása nagyban segít megelőzni a különböző gombás betegségek megjelenését. A kórokozók ugyanis áttelelnek az elszáradt, rothadó növényi részekben, valamint a különböző kártevők is megbújhatnak bennük.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …