2024. június 20., csütörtök
FONTOS

Megújult az óföldeáki erődtemplom

Vasárnap délelőtt Kiss-Rigó László püspök áldotta meg az Árpád-kori katolikus templomot Óföldeákon.

Ez az Alföld egyetlen olyan temploma, mely egy vizesárokkal körülvett dombon áll. A Szeged-Csanádi Egyházmegye közel 83 millió forintos támogatást nyert el a közelmúltban a műemlék felújítására. Az óföldeáki templomszentelésre Gyuláról is érkeztek zarándokok, a hálaadó szentmisét pedig a templom előtt tartották meg. Kiss-Rigó László úgy fogalmazott, kívánja, hogy a felújított templom segítse az óföldeákiakat abban, hogy személyes kapcsolatuk legyen Krisztussal.

Az óföldeáki erődtemplom a 15. század második felében épült. Eredetileg gótikus boltozata volt, ám a 16. század elején síkfödémet készítettek. Az épületet egy védőfal is körbeveszi, melyet a 16. század legelején építhettek meg. Később a 30 fős falu elnéptelenedett, ezt követően 1723-tól népesült be ismét, és a templomot újjáépítették. Az épület később több módosításon is átesett, bővítették. Az 1990-es években régészeti kutatásokra került sor a területen, majd az elmúlt 20 évben nem történt semmilyen korszerűsítés.

Az ünnepi szentmisén jelen volt Lázár János, a térség országgyűlési képviselője. Beszédében a Hunyadi Mátyás időszakában megerősödött Magyarországra mutatott rá, a történelmi Magyarország talán legjelentősebb korszakára.

A szentmisét követően jelenlévők a templom belsejét is megtekintették, ahol szintén teljeskörű felújítást végeztek el. Többek között korszerűsödött a liturgikus tér elektromos hálózata, restaurálták a templom ólomüvegeit, kijavították a vakolat hibákat, újrafestették a belső teret és a nyílászárókat.

Nézze meg ezt is:

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

  Június 19-én 0 órától június 22-e szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos …