2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Szeptemberben rendezték meg az SM Világnapot Gyulán

 

2009-ben javasolta először a Nemzetközi Sclerosis Multiplex társaság, hogy minden év májusában rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a sclerosis multiplexre, és május 30-át nyilvánítsák az SM Világnapjává.

Idén azonban a koronavírus járvány következtében az országos programsorozat elmaradt, Gyulán pedig szeptemberre halasztották. Az esemény egyik célja ráirányítani az emberek figyelmét arra, hogy az idegrendszert támadó betegség, a sclerosis multiplex nem válogat, bárkinél kialakulhat.

A pénteki rendezvényen a helyi betegek és hozzátartozóik úgy érezhették, hogy nem egyedül kell megküzdeniük, együtt élniük az ezerarcú kórral. A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Szervezete 2019-ben és 2020-ban összesen tizenkét eseményt biztosított a betegek támogatása érdekében.

Sokan őrzik titokként az idegrendszeri károsodást okozó sclerosis multiplex diagnózisát amíg tehetik, mert féltik munkájukat és nem szeretnék, ha betegként kezelnék őket. Az eseményen elhangzott, a mielőbbi diagnózis és a minél korábbi kezelés lehet a kulcsa annak, hogy jobb életkilátásokat nyújthassanak a betegeknek. Az érintettek többsége húszas-harmincas éveiben járó fiatal. Nagyon fontos a megfelelő rehabilitáció és kezelés annak érdekében, hogy kordában tudják tartani a betegséget.

A rendezvényen a tapasztalatcsere és a szórakozás mellett a jelenlévők a hagyományokhoz híven, a magasba engedték a reményt szimbolizáló, színes léggömböket.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …