2022. június 30., csütörtök
FONTOS

Profi távcsöveket próbálhattak ki a jelenlévők a Gyulai Csillagászati Napokon

Csillagászati napokat rendeztek Gyulán az elmúlt hétvégén. A programokat a Gyulai Almásy-kastélyban szervezték meg, ahol lehetőséget adtak az érdeklődők számára, hogy profi távcsővel figyeljék meg az égboltot. Ebben szakcsillagászok segítették őket. A csillagászat igen nagy érdeklődésnek örvend, az ismeretek azonban meglehetősen hiányosak, ami a napfizikára hatványozottan igaz. Így került középpontba a szombati előadás során a Nap.

A Magyar Napfizikai Alapítvány célja, hogy további lendületet adjon a hazai napfizikai kutatásoknak és nemzetközi viszonylatban is vezető kutatóközponttá válhasson az űridőjárás területén. Ennek részeként zajlik a gyulai megfigyelőközpont felújítása, bővítése is, az obszervatórium fejlesztését pedig a gyulai önkormányzat is támogatja.
A legtöbb embert általában az éjszakai égbolt varázsolja el, ezért is javasolt egy kezdő csillagász számára egy éjszakai távcső beszerzése. Az első sikeres megfigyelést kisebb tanulás előzi meg általában, így nem kell elkeseredni, ha az első próbálkozások sikertelenek. Ez eltarthat egy-két hétig is, viszont egy kis rutinszerzés után már akár otthonunkban is megcsodálhatjuk közelebbről az egyes objektumokat.

Nézze meg ezt is:

Elképesztő állapotok uralkodtak egy szeghalmi kistermelő állattartó telepén

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti …