2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Az ’56-os forradalom gyulai eseményeit idézték fel

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Október 23. Alapítvány a közelmúltban elnyert, “Jövőnket formáló múlt – történelmi és kulturális rendezvénysorozat” elnevezésű pályázatnak köszönhetően ismerteti meg a helyi diákokkal az 56-os eseményeket.

Az alábbi képsorokon az első találkozót láthatjuk, melyen valóban megjelentek a múlt eseményei, hiszen egykori veteránoktól hallgathattak meg történeteket, így elevenítették fel a forradalom gyulai eseményeit. A havi rendszerességgel zajló események következő állomása az Élővíz-csatorna volt, a szeptemberi találkozónak pedig a Gyulavári Kastély adott otthont. Hétfőn előadásokkal elevenítették fel az akkori történéseket a jelen lévő öt veterántól pedig kérdezhettek is a diákok.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a békés fejlődés nem jöhetett volna el az 1848-49-es honvédek áldozata nélkül. Hozzájuk hasonlóan kockáztatták életüket és egzisztenciájukat az ’56-os események résztvevői is, amikor felléptek a magyar szabadságért.

A hétfői és az ehhez hasonló alkalmak segítik a részt vevő diákokat az érettségire való felkészülésben is. Fodor György kurátor hozzátette, a tervek szerint jövő tavasszal megjelenhet az M. Szabó András, Gyula város egykori, ’56-os polgármesterének életét feldolgozó kötet.

A következő alkalommal Szarvasra, a Történelmi Magyarország közepére látogatnak majd, de a jövőben megemlékeznek majd a trianoni békediktátumról, valamint rendhagyó történelemóra is lesz.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …