2024. május 25., szombat
FONTOS

Játékos lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja Gyulán

A múzeumok széleskörű népszerűsítése, egy évente ismétlődő, hosszabb időszakot átívelő múzeumi rendezvénysorozat megvalósítása hívta életre 2006-ban a Múzeumok Őszi Fesztiválját.

A szervezők nemcsak rá akarták irányítani a figyelmet a múzeumokra, hanem fent is kívánták tartani az érdeklődést, élményt nyújtó, korszerű oktató, szórakoztató, évről-évre megújuló programokkal. Ma már látjuk: szándékukat és törekvésüket, hogy – különösen vidékről – minél több múzeum csatlakozzon az eseményhez, siker koronázta.

– A gyulai kiállítóhelyek évek óta csatlakoznak az országos kezdeményezéshez – mondja a gyulai kiállítóhelyeket működtető nonprofit kft. ügyvezető igazgatója, Fekete-Dombi Ildikó, hozzátéve: a programsorozat kiváló lehetőséget biztosít, hogy játékosan, de legalábbis a szokottnál is könnyedebben meséljünk azokról a történetekről, amelyeket bemutatunk látogatóinknak.

Négy kiállítóhely mond el még többet saját történetéből az idei sorozatban; a Gyulai Vár, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, az Erkel Ferenc Emlékház és a Ladics-ház várja az érdeklődőket a kiállításokon és garantált programokon túl egyéb eseményekkel, november 7-ig. A gyulai programok október 6-án indulnak, amikor az Almásy-kastélyban arról lesz szó, hogy az épület milyen szálakkal kapcsolódik az aradi vértanúk történetéhez.

– Előadásainkat – az október 6-i kivételével – a hétvégékre időzítettük, hogy azokon minél többen részt tudjanak venni. Akad azért olyan programunk is, amely egy teljes héten át elérhető lesz. Ilyen például az őszi szünet minden napjára hirdetett, Régimódi játékok a kastélyparkban című, amelyen nemcsak játékokkal, de kicsit az idővel is játszunk majd. Hasonlóan több napon át elérhető lesz a kastély szabadulószobájának a szokottnál is rejtélyesebb és izgalmasabb változata, ezt 16 éven felülieknek ajánljuk – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja gyulai eseményei 2020-ban:

Október 6. (kedd) 16.30 
Őszi szélnek bús keserve

A kastély több szállal kapcsolódik az Aradon kivégzett vértanúk történetéhez.

Október 6-án ezek mellett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témájában hallhatnak érdekességeket a kastélyba érkező vendégek.

Részvétel kastélybelépővel.
Helyszín: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
Október 10. és 17. (szombat) 10.30

Fedezd fel a Ladics-házat!

Hogyan nézett ki egy vidéki polgárház modern fürdőszobája a 19. század végén? Mit tároltak a polgárház hűvös kamrájában és hogyan képzelhetjük el a Ladics-ház pincéjét? Hol laktak a cselédek?

A rendhagyó tárlatvezetés alkalmával ezekre a kérdésekre kap válaszokat a látogató.
Jegyár: 800 Ft/fő, kedvezményes: 400 Ft/fő
Helyszín: Ladics-ház

Október 23-24. (péntek, szombat) 19.00 

Lábra kelt tárgyak

Erkel Ferenc szülőházában éjjelente különös dolgok történnek. Mit keres a szalon kandallóórája a tanteremben? Hogy került a famozsár a konyhából a hálószobába? Talán életre keltek a tárgyak, vagy neveletlen manók tréfálkoznak? Segítségül hívjuk látogatóinkat, hogy a másnap délelőtti nyitásra minden a helyére kerüljön a kiállításban. A játékos tárlatvezetés alkalmával zseblámpával tekinthető meg a kiállítás.
Előzetes regisztráció szükséges! Regisztráció: emlekhaz@gyulakult.hu

Részvételi díj: 600 Ft/fő
Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház
Október 27-31. (kedd-szombat)

Régimódi játékok a kastélyparkban

Régi játékokkal játszunk az őszi szünetben a kastély teraszán, a kastély előtti parkban.
Megmozgatjuk az őszi szünetben kiránduló családokat, hiszen kipróbálhatják, mivel játszottak a társasjátékozhatnak és ügyességi versenyeken is részt vehetnek. A több napon át tartó vidám rendezvény tervezett helyszíne az őszi színekben pompázó kastélypark.

A részvétel díjtalan.
Helyszín: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kastélypark
Október 31-november 8.  16:00, 17:00

Boszorkányos bátorságpróba – szabadulószoba (16+)

A kastély hűvös pincéjében valódi bátorságpróbán vehetnek részt az érdeklődők. Bátorságukkal és a rejtélyek kibogozásával felmenthetik a boszorkánysággal megvádolt asszonyt.

A kastély szabadulószobája az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljára a szokottnál is rejtélyesebb és izgalmasabb lesz, 16 éves felülieknek ajánljuk.

Részvételi díj: 800 Ft/fő
Helyszín: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
November 7. (szombat) 16.30

Címer-olvasó – előadás a heraldikáról

A címertan felől érdeklődők a heraldika szabályairól, a szimbólumok világáról tudhatnak meg többet.
A rendezvényhez több korosztályt is megcélzó rajzpályázat is kapcsolódik.

Részvétel várbelépővel.
Helyszín: Gyulai Vár

Nézze meg ezt is:

Látványos kötetben írta meg Németváros történetét Erdmann Gyula

  A napokban megjelent, és küllemében sokak számára meglepetést okozott Erdmann Gyula történész, nyugalmazott levéltár …